Mens Høyre og Venstre lar partilederen og nestlederne styre regjeringsforhandlingene, har Frp valgt å hente inn landbruksminister Jon Georg Dale i tillegg til partileder Siv Jensen og nestlederne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg.

Det får Sunnmørsposten bekreftet. Dale har vært en del av Frps forhandlingsdelegasjon helt siden starten.

– Dale var med som rådgiver for Siv under forhandlingene i 2013. I tillegg kan han fryktelig mye politikk og han er en mann som snakker bra med Venstre-folk. Det er nok årsakene til at han er blitt bedt om stille, sier en sentral plassert kilde i Frp til Sunnmørsposten.

Vi har forsøkt å få kommentarer fra Dale selv, men han har ikke svart verken på telefonen eller på sms.

Alt tyder på at regjeringsforhandlingene går raskere enn hva en først trodde. Til tross for at statsminister Erna Solberg denne uka skal i møter med USAs president og Frp-leder Siv Jensen må stille i høring i Stortinget om avgått SSB-sjef Christine Meyer, vil et forhandlingsresultat sannsynligvis være klart til kommende helg.

Tre til Venstre

Frp har sendt ut et varsel til sine folk om at det kan bli innkalt til et ekstraordinært landsstyremøte allerede i helga, der forhandlingsresultatet vil bli lagt fram.

Holder denne tidsplanen vil den nye regjeringen bli presentert i løpet av neste uke. Her kan Erna Solberg velge å vente til ordinært statsråd på slottet fredag 19 januar, eller den nye trepartiregjeringen kan bli presentert tidligere i uken gjennom et ekstraordinært statsråd.

Slik vi tolker signalene fra forhandlingene, tyder det på at Venstre får tre statsråder ved at Høyre og Frp gir fra seg en hver, i tillegg til at det opprettes en ny statsrådspost.

Opprykk

Hvordan fordelingen blir er foreløpig bare spekulasjoner. Samferdsel og innvandring er blitt pekt på som de to klart viktigste postene for Frp. Nå er det folk i partiet som viser til at det er mulig å gi fra seg Samferdselsdepartementet. Her er planene for hva som skal skje de neste årene allerede vedtatt. Det som gjenstår er den vanskelige jobben med å skaffe nok penger i de årlige budsjettene.

Det blir også påpekt at muligheten er stor for at nettopp Jon Georg Dale får et større og tyngre departement enn han har i dag. Næringsminister blir nevnt som en mulighet.

Frp-leder Siv Jensen ønsket å ha med landbruksministere i forhandlingene.