I en dom fra Inntrøndelag tingrett kommer det fram at forretningsmannen Tor Hallaråker fra Volda og kompanjongen hans har en gjeld på rundt 80 millioner kroner.

Voldingen var sentral i rettssaken hvor en bedriftsleder fra Innherred nylig ble dømt til fengsel for å ha lånt ut drøyt 47 millioner kroner til Tor Hallaråker og kompanjongen Tor Erik Nilssen.

Pengene som ble lånt ut, tilhørte familiebedriften hvor trønderen er styreleder og skulle gå til investeringer i Brasil.

Les også: Hallaråker «Dypt beklagelig»

Ingen spor av Brasil-millioner i konkursselskaper

Levde på lånte penger

Under rettssaken i desember forklarte Hallaråker seg som vitne om hvor pengene var blitt av.

I dommen heter det at tingretten ikke fikk noen dokumentasjon som gir grunnlag for å si sikkert om det er reelle verdier i Brasil, eller hvilke investeringer som er foretatt.

Ifølge Trønder-Avisa som fulgte rettssaken, forklarte Hallaråker blant annet at han hadde taushetsplikt om sentrale dokumenter og partnere i forretningssatsingen.

I dommen kommer det fram at Hallaråker og kompanjongen Tor Erik Nilssen har en solidarisk gjeld på rundt 80 millioner kroner.

Voldingen forklarte også at han var uten inntekt og formue, og levde på lånte midler. Hallaråker var selv siktet i saka på et tidlig tidspunkt, men denne ble frafalt i fjor høst.

– Press om å bli med videre

Tingretten i Trøndelag har i utgangspunktet ikke tatt for seg hvor pengene er blitt av.

Det er ikke omstridt at bedriftslederen i en årrekke overførte en lang rekke beløp til Brasil-satsingen og mannen ble dømt for grovt økonomisk utroskap.

Ifølge dommen ble enkelte av overføringene utløst av angivelige akutte behov for å dekke utgifter i Brasil-planene, innfrielse av tidligere lån og til utgifter av privat karakter.

– Av tiltaltes forklaring framgikk at det ble et press om å bli med videre, og at det ellers var fare for at pengene ville gå tapt, eller at de ville ta lengre tid å realisere prosjektene i Brasil, heter det i dommen.

– Verdt minst 146 millioner

Ifølge dommen ble det forklart at millionene skulle gå til fire ulike formål: Til en pågående tvistesak som går for retten i Brasil, i tillegg til investeringer i fast eiendom, telekommunikasjon og verdipapirer.

Til Sunnmørsposten har Tor Hallaråker tidligere opplyst at de eier 80.000 mål med landbruksjord.

Eiendommene – som ifølge Hallaråker er gjeldfrie – skal ha blitt taksert til 146 millioner kroner i 2015 og økt i verdi siden da.

I tillegg har han opplyst at de har vunnet et offentlig anbud på en større telekontrakt i det søramerikanske landet, og jobber for å få på plass utbyggingskontrakter for telekommunikasjon.

Hallaråker har tidligere tilbudt seg å dokumentere dette overfor Sunnmørsposten.

Les også: Hallaråker «Dypt beklagelig»

Les også: Ingen spor av Brasil-millioner i konkursselskaper

«Superselger»

Tor Hallaråker har i flere år vært i søkelyset i forbindelse med investeringer i Brasil. Voldingen omtales som en «superselger» med gode overtalelsesevner, men avkastningen har latt vente på seg.

Lokalt er Hallaråker mest kjent som bordtennisentusiasten som sto bak opprettelsen av Volda og Ørsta bordtennisklubb. Klubben ble oppløst i fjor sommer. Styret opplyste da at gjentatte avtaler med Hallaråker om betaling av klubbens gjeld, var brutt.

I desember i fjor skrev Haugesunds Avis om konkursen i selskapet Safety Group, hvor sunnmøringen skal ha kommet inn på eiersiden.

I forbindelse med rettsbehandlingen av konkursen skal Hallaråker ha lovt at gjeld på nærmere 30 millioner kroner til en lokal sparebank, skulle innfris. Pengene kom imidlertid aldri på bordet før tingretten i Rogaland mistet tålmodigheten og slo selskapet konkurs.

Sunnmørsposten oppnådde ikke kontakt med Hallaråker tirsdag.