Det sier Oddvar Myklebust. Sandøy-ordføreren har ledet gruppa som har vurdert det interkommunale samarbeidet når nye Ålesund har blitt en realitet.

I går hadde arbeidsgruppa sitt siste møte, der de ble enige om et forslag til vedtak for fellesnemnda som har det siste ordet i denne saka.

Naboene interesserte

– Vi har jo merket en viss interesse for arbeidet vårt i de kommunene som ikke er med i nye Ålesund, sier Oddvar Myklebust.

– Noen er kanskje engstelige for at dere skal skru opp prisen på tjenestene?

– Poenget er ikke at det skal koste mer, men alle slike avtaler skal reforhandles. Da må vi også sørge for at betalinga er riktig, slår Myklebust fast.

Et av målene med kommunereformen er å redusere behovet for interkommunalt samarbeid, og samarbeidsavtalen mellom de fem i nye Ålesund understreker det samme.

Nitti ulike samarbeid

I dag har de fem kommunene i nye Ålesund rundt 90 ulike samarbeid – både med hverandre og med andre kommuner. I innstillinga fra arbeidsgruppa går det fram hvordan de ser for seg at dette samarbeidet skal foregå.

Overgrepsmottaket, Sunnmøre regionråd, Interkommunalt arkiv og utvalg for akutt forurensning er samarbeid som den nye kommunen bør delta i uten andre endringer enn at det blir nye juridiske parter.

Gruppa mener også at nye Ålesund skal samarbeide på en rekke områder der det må forhandles om nye avtaler. Dette gjelder for eksempel brannvern, barnevern, krisesenter, it, landbrukskontor, legevakt og PPT.

Interkommunale samarbeid som ikke skal videreføres er blant annet Åknes/Tafjord beredskap, mens samarbeid om forliksråd, NAV og politiråd krever nærmere kartlegging.