Sunnmøre tingrett fikk høre en rystende historie før jul. Denne uka kom dommen mot ekteparet fra Ålesund.

Begge var tiltalt for grov mishandling av ei datter.

Mishandlingen besto i slag, spark, lugging, frihetsberøvelse, utskjelling og trusler.

Retten fant det bevist at moren gjentatte ganger utsatte den fornærmede jenta for slag med flat hånd mot ansiktet og med flat og knyttet neve mot fornærmedes kropp. Videre med spark mot fornærmedes kropp mens fornærmede lå nede.

- Retten legger også til grunn at hun gjentatte ganger fremsatte trusler overfor fornærmede om å drepe henne og truet også med fysisk avstraffelse. Tiltalte har også gjentatte ganger overfor fornærmede fremkommet negative omtale som jævla hore, jævla dritunge, jævla gris og forbanna jævelunge med mere. Hun ødela også gjenstander tilhørende fornærmede ved å klippe de opp og kaste de.

Mishandlingen skal ha pågått i minst sju år, fra barneskolealder og opp i tenårene.

Video-overvåket datteren

Mor og stefar benektet alle påstander om mishandling, men slet med å forklare innholdet i over 100 timer videomateriale som politiet fant under husransaking. Paret hadde nemlig montert opp kamera for å overvåke datteren.

Innholdet i filmene er fullt ut forenelig med fornærmedes forklaring, konkluderer retten.

- Basert på de filmopptak som er vist for retten, kan retten ikke se at fornærmede var særlig vanskelig i denne perioden.

På filmopptakene fremkommer det at det er moren som er konfronterende overfor jenta og da basert på særlig strenge regler som hun har satt når det gjelder akseptabel adferd fra fornærmede.

- Fornærmede fremstår i disse situasjoner som redd og fortvilet og i liten grad konfronterende tilbake.

Politiet har ved gjennomgang av samtlige filmer ikke observert at fornærmede er den som initierer episoder som medfører irettesettelse av fornærmede i form av skjellsord, utestenging eller trusler med mere.

Anmeldt i 2014

Den 9. desember 2014 innga barnevernet anmeldelse til Sunnmøre politidistrikt. Dette med bakgrunn i bekymringsmeldinger som barnevernet hadde mottatt når det gjelder de tiltaltes omsorg for fornærmede.

- Retten legger til grunn at mishandlingen fra begge de tiltalte har foregått over en periode på minst syv år og økte i intensitet, særlig høsten 2014. Selv om voldsutøvelsen ikke har vært av den groveste, skal det legges til grunn at det har vært hyppig tilfeller av vold og at de har blitt fulgt opp med massive kontrolltiltak, trusler og andre former for nedbrytende reaksjoner og krenkelser. Fornærmede har med bakgrunn i dette i lengre periode måtte leve i et regime preget av gjentatte krenkelser og frykt for dette.

Moren ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder, mens stefaren ble dømt til ni måneder i fengsel. Både hun og stefaren fikk ni måneder i strafferabatt fordi det har tatt tre år fra saken ble anmeldt til domfellelse.

Begge må betale til sammen 180.000 kroner i erstatning til datteren og 20.000 kroner i saksomkostninger.