Nå er det vel grunn til å tro at forslaget om å hedre  «supperådets» legendariske leder med et gatenavn i Skodje, er levert inn av en spøkefugl. Men det er i hvert fall ett av 34 forslag til nytt navn på 16 veger i kommunen som må skifte navn i forbindelse med kommunesammenslåinga.

Kan ikke være like

73 gater og veger i den nye Ålesund kommunene har like navn, eller i hvert fall navn der det kan skje forvekslinger. Da må den gata der det bor minst folk skifte navn. En viktig grunn til dette er blant annet at utrykningskjøretøyer ikke skal ta feil.

Nye Ålesund kommune gikk ut og oppfordret innbyggerne til å foreslå nye gatenavn, og nå er lista med forslag klar.

Noen som sagt åpenbart humoristisk ment. Balle Klorin er nevnt, men i Skodje er det også foreslått at Remevegen kan bli døpt om til Breibandvegen. I Ørskog er det forslag om at Gjerdsvegen skal bli til Pinebakken mens Haugen på Åse i Ålesund kan bli til Lykkehaugen.

Ny og gammel

Svært mange forslag går ut på å legge seg så nært opp til det gamle navnet som mulig. Gjerne ved å sette «gamle» eller «ny» foran. Hessa, Skarbøvik og Aspøy bydelsutvalg foreslår for eksempel at Fergevegen endres til Gamle fergevegen mens Molovegen i Sandøy kan bli til Nymolovegen.

Kvinnenavn

Behovet for nye gatenavn kan også åpne muligheten for å kalle dem opp personer. Og her er det flere som benytter anledningen til å foreslå kvinner som fortjener en slik heder. I Ørskog har det kommet forslag om Brita Urkes veg og Ragnhild Abelsets veg. Brita Urke var et av ofrene for hekseprosessene, mens Ragnhild Abelset var en av de første kvinnelige bygdelensmennene på Sunnmøre.

I Ålesund er Inger Berset, Valborg Haugen, Karla Barstad, Inger Rasmussen Austveg og Ambrosia Tønnesen foreslått som nye gatenavn.

Det er hver av de fem kommunene som selv vedtar nye gatenavn på bakgrunn av vedtak fra fellesnemnda for nye Ålesund om hvilke gatenavn som skal endres.

Her er navneforslagene:

Ålesund

17 gater må få nytt navn, og to av disse bør få navn etter Ambrosia Tønnesen og Karla Barstad som var den første kvinnelige bystyrerepresentanten. Det er ikke foreslått hvilke veger som skal kalles opp etter de to kvinnene.

Gjerdsvegen (Spjelkavik): Lillegjersvegen, Lillegjerde, Inger Bersets veg (etter barnebokoversetteren og bibliotekaren), Sigurd Gjerdes veg, Gamle Gjerdsvegen, Gjerdsstien, Gjerdsgata, Kollenvegen, Peder Myrstads veg.

Haugen (Åse): Østre Hatleåsen, Solåsen, Solhaugen, Lykkehaugen, Furehaugen, Haugentoppen, Valborg Haugens gate (Hun bodde i mange år i området og eide hele boligfeltet), Åsehaugen, slå sammen Haugen og Furelia til Furelia, evt. Furehaugen, Furuhagen

Hjellevegen (Spjelkavik): Notbøteriet

Langhaugen  (Spjelkavik): Gymnasvegen, Ola Hjellen, Ola Hjellvegen, Fjellfoten

Remavegen (Spjelkavik): Bolset (h)vegen, Midtvassvegen, Lillevatnet Allé, Karla Barstads veg, Inger Austvegs gate (etter barne- og ungdomsforfatter Inger Rasmussen Austveg)

Bredelia (Åsemulen): Åsemullia, Øvre Mulelia, Reslia

Tuevegen (Spjelkavik): Skoghaugvegen, Øvre tuavegen, Gamle tuavegen

Fergevegen (Hessa): Gamle fergevegen

Grytavegen (Hessa): Grytagarden, Grytbakkvegen, Hessaskaret, Solveggen, Solplassen, Solbakken, Sir Matt Busby Way

Niklavegen (Hessa): Niklagarden, Niklatun, Nikla

Sjøvegen (Skarbøvik): Pilabakken

Stigen (Aspøy): Aspøystigen

Reitevegen (Ellingsøy): Øvre Stokkereit

Haram

Haram må i likhet med Ålesund skifte navn på 17 gater.

Skulevegen: Skulesvingen, Skjelt-Annavegen (etter den første kvinna som bosatte seg i Brattvåg), Josefina Skjelten veg (den første lærerinna i Brattvåg og en pionér)

Sætrevegen: Viktunvegen, Timbredalen

Storgata: Ingebrigt Davikgata, Øvstegata, Øvstevegen, Skjelte-Anna gata, Aase Skjelten gata (hun var en engasjert kvinne og hadde firmaet Stoffbua), Skjeltengata, Kulturgata, Sentergata, Kommunegata, Fellesgata, Sørvisgata, Brattvågvegen, Brattvågergata, Størstegata, Canal Grande, Børsgata.

Støvegen: Flemsvikvegen, Flemsvikane, Uravegen, Urivegen. Har også kommet forslag om å beholde navnet av historiske årsaker, og at Støvegen på Lerstad i Ålesund skifter navn i stedet.

Haugvegen: Gratishaugen, Haugstadvegen, Haugen, Målfrid Longvas veg (stortingsrepresentant).

Johanmarka: Johan Ingridvegen, Ingridmarka, Johan-Ingridmarka

Hamnevegen: Fiskerivegen

Gjerdet: Bakkegjerdet

Sjøvegen: Kaivegen, Naustvegen, Tennfjord sjøveg, Tennfjord-sjøvegen

Bakkane: Gamlemsbakkane, Bakkevegen.

Skodje

I Skodje kommune må 16 veger skifte navn.

Bergsvegen: Nedre Bergsvegen, Ellinggjerde, Ellingsvegen, Berget, Bergsbakken.

Einevegen: Barlindvegen, Blåbærvegen, Roaldvegen

Gamlevegen: Demmevegen, Paddevegen, Grindvikvegen, Nedre Kriken

Karolusplassen: Karolusvegen

Porsevegen: Urtevegen, Balle Klorins veg, Nedstegata

Remevegen: Gomervegen, Nettveien, Breibandveien, Televeien, Flisveien, Kasseveien

Skulevegen: Storfjordåsvegen, Indrevika, Indrevikvegen, Fjordvegen, Indrevik

Torevegen: Kirstenvegen, Torolevegen, Toregarden, Toregardsvegen, Nye Torevegen.

Det har ikke kommet forslag til nye navn på Fjellvegen, Gjerdevegen, Myrbakken, Nakkevegen, Nesvegen, Reitane og Ådalsvegen.

Sandøy

Breivikvegen: Breivikstranda, Veltevegen

Haugevegen: Hauglyvegen, Hesteberget

Kringsjåvegen: Linningsvegen

Lunda: Nylunda

Molovegen: Nausthaugvegen, Nausthaugen, Fjørevegen, Nymolovegen, Harnesstøa, Harnesstøvegen, Hamnebrotet, Hamnabrøtvegen

Remmavegen: Fagerhaugvegen, Innigardsvegen, Samuels veg

Sjøvegen: Varahaugvegen, Varhaugvegen, Torvvegen

Steinvågvegen: Målsbekkvegen

Ørskog

Fjorten gater i Ørskog må skifte navn, og det er foreslått to navn som ikke er knytta til en bestemt veg. Det er Brita Urkes veg og Ragnhild Abelsets veg.

Grytalivegen: Lauparvegen

Vestresætervegen: Vestrefjellvegen

Øvstevegen: Grimsmyrvegen, Solsidevegen

Einavegen: Einabakken, Einabakkane

Skogvegen: Skogen, Ole Landes veg, Prestegardsskogen, Presteskogsvegen, Mispelvegen, Lønnevegen, Heggevegen

Gjerdsvegen: Pinebakken

Kyrkjevegen: Handverkarvegen

Liavegen: Gardsvegen Lid, Lidgardsvegen