Av de 14 658 tunge kjøretøyene som ble kontrollert, fikk 2 787 bruksforbud. Det utgjør omtrent 19 prosent, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding. Tallene gjelder kontrollstasjoner i Midt-Norge i 2017.

– Dette kan være både alvorlige mangler som krever større reparasjoner, og mindre forhold som kan utbedres på kontrollplassen, forteller seksjonsleder Runar Inge Larsen i Statens vegvesen Region midt.

Vegvesenet gir blant annet bruksforbud når kjøretøy er for tungt lastet, de oppdager dårlig sikring, at dekkene er slitte – eller når bremsene ikke fungerer som de skal.

Det var en liten nedgang i antall førere som fikk bruksforbud for brudd på kjøre- og hviletid.

Bedre dekk

– Vi har sett en positiv forbedring av dekkutrustningen på de tunge kjøretøyene vi stopper i kontroll, spesielt etter at kravet om mønsterdybde ble økt. Andelen som fikk gebyr for mangler ved dekk og kjetting sank fra 3,6 prosent i 2016 til 2,9 prosent i 2017. Dekk og kjetting har vært et viktig kontrollområde og antallet kontrollerte økte derfor fra 10 094 i 2016 til 12 827 kjøretøy i 2017, sier Larsen i pressemeldingen.

Statens vegvesen opplyser at færre ble tatt med overlast i 2017 enn året før. Samtidig bruker de fleste sjåfører bilbelte.