Det mener instituttleder Anniken Karlsen ved Institutt for IKT og Realfag ved NTNU i Ålesund.

Hun er enig med regjeringen som vil ha forståelse for koding og teknologi inn i læreplanene alt fra barneskolen – som ledd i en strategi som peker inn i et nytt tiår.

– Matten holder ikke mål

Karlsen er også på linje med toppsjefene i Google og McKinsey, Jan Grønbech og Martin Bech-Holte, som i Dagens Næringsliv (krever abonnement) sier at matematikknivået i norske skoler ikke holder mål.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er ikke enig med de to i at kodeferdigheter blir viktigere enn å kunne lese og skrive, men er enig i at en bør heve teknologiforståelsen til barna. Han mener også at koding bør være et valgfag for alle skoler fra første trinn.

Jobber forsvinner

Grønbech og Bech-Holte peker også på at i løpet av 10–15 år vil 500.000 jobber forsvinne. Særlig utsatt er industri, regnskap, transport, telekommunikasjon, handel og offshore.

– Automatiseringen og digitaliseringen vil revolusjonere arbeidslivet fram mot 2035. Svært mange jobber vil forsvinne: Kassemedarbeidere, slaktere, bakere, renholds- og gjenvinningsarbeidere, konditorer, sveisere og støpere, bokførings- og revisjonsassistenter, for å nevne noen, sier Karlsen.

– Samtidig vil nye jobber skapes. Eldrebølgen er undervegs. Det fordrer innsats i forhold til helse- og omsorgssektoren. Vår region bør ta grep nå for å bli en kompetanseregion i forhold til blant annet digitalisering og tjenesteinnovasjon.

Positive til koding: Men mener valgfrihet må til for å heve mattenivået i skolen

Revolusjon for legeyrket

Også fastleger kan forsvinne. Grønbech og Bech-Holte viser til at en maskin kan vurdere en million diagnoser på ti minutter – det gir mer erfaring enn alle legene i byen.

– Ja, kunstig intelligens (AI) byr på fantastiske muligheter. På et sjukehus i Oxford er en «AI-lege» flinkere til å diagnostisere hjertesykdom enn noen av sine menneskekolleger. Legeyrket er nok blant de yrkene som vil bli revolusjonert av de mulighetene som ligger i teknologiutviklingen vi ser rundt oss på alle kanter, sier Anniken Karlsen.