Helse Møre og Romsdal har hatt sin faglige utviklingsplan for 2019 - 2022 ute på høring. Overlegene i Molde var blant dem som sendte inn høringssvar – men valgte oppsiktsvekkende nok å trekke høringssvaret for «språklig vask».

Hovedtillitsvalgt blant overlegene, Nils Kristian Valle, innrømmet at noe av kritikken var vel krast formulert. Nå har overlegene sendt inn et nytt og moderert høringssvar.

«Selektert gruppe» hadde fått utfolde seg

I det opprinnelige høringssvaret kunne man blant annet lese at overlegene mente utviklingsplanen «viste en så stor faglig slagside at her er det åpenbart at det er en høyst selektert gruppe som uten opposisjon eller korrektiv har fått utfolde seg».

Og videre sto det blant annet:

«Det foreliggende utkastet omhandler i praksis kun tilførsel av funksjoner til Ålesund og beskriver en avvikling av funksjoner i Nordmøre og Romsdal, og ingen utvikling i Volda. Dette gir et bestemt inntrykk av at foretaket ikke har begrep om hva det skal bruke SNR til, kanskje det er et hotellbygg til 4.1 mrd. kroner?».

I det nye høringssvaret, som er noe kortere enn det første, er disse formuleringene fjernet.

KOMMENTAR: «På Åse står dei desidert viktigaste bygningane i fylket. Slik må det også halde fram å vere, meiner nok dei fleste – på denne sida av Romsdalsfjorden»

«Betydelig skjevhet»

Spissformuleringene er borte, men hovedlinjene i kritikken er de samme: Overlegene i Molde savner et høyere ambisjonsnivå for det nye Sjukehuset for Nordmøre og Romsdal (SNR).

«Vi mener at planen uttrykker en betydelig skjevhet i ambisjonsnivå mellom Nordmøre/Romsdal og Sunnmøre», skriver legene.

Her kan du lese høringssvaret fra overlegene i Molde (ekstern lenke).

– Mangelfull involvering

Videre mener overlegene at det har vært en svært mangelfull involvering av fagmiljøene i arbeidet med utviklingsplanen.

«Det er uheldig at diskusjoner som burde vært gjennomført internt må føres i en offentlig høring, ettersom dette i seg selv kan gi næring til en unødvendig konflikt», står det.

Frykter for rekruttering og transport

Legene vektlegger at det er viktig å ivareta kirurgiske vaktfunksjoner både på SNR, i Volda og i Ålesund.

De frykter videre for konsekvensene av flere forslag i utviklingsplanen, blant annet:

* Forslag til jobbrotasjon mellom sjukehus, som de mener vil påvirke rekrutteringen.

* Forslag i utviklingsplanen om å fjerne øre-nese-hals-lege på vakt på SNR, og øyelege på vakt ved SNR. Dette er store organisatoriske grep som ikek er diskutert med tillitsvalgte eller ansatte, og som legene frykter vil gi økte transportkostnader, økt antall innleggelser grunnet lang reiseveg og økt vaktberedskap ved ett sjukehus.

Det nye sjukehuset på Hjelset i Molde skal stå klart i 2022. Samtidig har helseminister Bent Høie og helseforetakene forsikret om at Ålesund sjukehus fortsatt skal være det mest differensierte tilbudet i fylket – og skal være hovedsjukehus etter St. Olavs i Midt-Norge.