Hoppid.no, Møre og Romsdal Fylkeskommunes etablererhjelp arrangerer derfor kurs for denne målgruppen nå.

– Dette er helt perfekt for meg. Jeg ønsker å starte mitt eget firma etter å ha arbeidet en tid i Norge. Det er mange ting å tenke på om en skal starte opp egen virksomhet i Norge, sier Sabine Kuhl.

Flytta til Norge

Hun hadde fast jobb som politibetjent i Tyskland da hun bestemte seg for å flytte til Norge.

– Jeg har vært her på ferie mange ganger og elsker naturen. Nå ønsker jeg å starte mitt eget firma for å drive med skogrydding, forteller hun.

Hun ser for seg flere selskap og private aktører som kan behøve hennes kunnskap.

– Jeg kan yrket og HMS er viktig for meg. Som arbeidsgiver vil ansattes sikkerhet og velferd være viktig sier hun.

– Vi opplever at gründere med innvandrerbakgrunn ofte har andre utfordringer enn norske gründere og at de gjerne trenger tettere oppfølging og introduksjon i nettverk. Mange har en utdanning og kompetanse som de ikke får brukt når de bosetter seg i Norge. Vi ønsker å bidra til at innvandrere kan skape sin egen arbeidsplass, får brukt ressursene sine og finner seg til rette i lokalsamfunnet, sier May-Britt Roald i hoppid.no.

Mange regler

Harald Van de Goor fra Nederland har allerede starta et enkeltmannsforetak i Norge.

– Jeg monterer kjøkken for HTH og vurdere å utvide virksomheten. Å jobbe for seg selv og det å ha ansvar for ansatte er to vidt forskjellige verdener. Derfor ble jeg glad da jeg så annonsen for dette kurset, sier Harald.

Tirsdag kveld ble de kurset i norske lover og regler i arbeidslivet av Kjell Standal.

Risiko

Spørsmål om arbeidsgiveravgift, ferieloven, pensjon og sjukepenger ble besvart på rekke og rad.

– Han presenterer vanskelige tema på en interessant og morsom måte, sier kursdeltakerne.

Å starte eget firma innebærer en kalkulert risiko, mener Harald Van de Goor.

– Å drive et enkeltmannsforetak gjør at du mister mange rettigheter og du kan ikke forsikre deg mot alt. Samtidig gir det en frihet og mulighet til å skape noe for andre, sier han.

At gründerkurset for innvandrere holdes på NMK er ikke tilfeldig.

– Her ved Blue Ocean Innovation Arena finnes mange gründere som allerede er i oppstartsfasen. Disse har mange erfaringer og våre kursdeltakere kan snakke med dem. Dette er et pilotprosjekt vi starta for å få flere til å starte egen bedrift, sier May-Britt Roald.

Foruten skogsrydding og kjøkkenmontering har flere av kursdeltakerne drømmer om å starte egen bedrift innen import og eksport, mat og reiseliv.

– Enkelte har også fått gode ideer i Norge som de ønsker å videreføre til andre land.