Det sier brukerrepresentant Jakob Strand. Som representant for den viktigste gruppen – pasientene – har han de siste dagene deltatt på dialogmøtene i både Volda og Ålesund. En prosess han betegner som svært positiv.

– Det mest positive fra min side, som representerer pasientene, er at alle gruppene som har vært samla og har besvart, har lagt mest vekt på de pasientretta virkningene av planene. Det er jo sånn det skal være, sier han fornøyd.

– Nå er jo ikke noen ting beslutta, men dette er en veldig god begynnelse. Om vi får til dette må det bli kjempebra, sier han.

Vil ha sengebygg og nytt operasjonsbygg i Ålesund

... men er der penger?

Det han mener vil bli den største utfordringen framover er å klare den finansielle delen av pakken.

– Og her trenger sunnmøringene å stå samla. Da etterlyser jeg initiativ fra politikerne fra Sunnmøre, både på sentralt hold, og lokalt i fylke og kommune. For der skal det gjøres en ganske stor jobb, sier han.

– Jeg kjenner ikke til at det er penger i Ålesund, og det er ikke penger i Stjørdal, så hvor er pengene da? spør han retorisk.

Sjukehuset i Ålesund blei tatt i bruk i 1971, og er bygget for en heilt annen måte å behandle pasienter på, påpeker han.

– Den gangen var det vekt på at pasientene skulle ligge lenge inne på sengepost. I dag snakker en faktisk om at gjennomsnittlig liggetid for en pasient skal ned på halvannet til to døgn. Det er radikale forandringer, som vil gi mye enklere behandling for pasientene. Det er også mye mer rasjonelt med tanke på drift og økonomi, men da må bygningen formes slik at det passer inn i dette systemet, sier han.

– Realistisk

– Er du redd for at dette vil hale ut?

– Jeg bruker ikke være redd for så mye, men realismen er jo der. Vi har i mange år skulle ha spart opp flere hundre millioner for å bygge nytt sjukehus. i dag er det lite i den sparegrisen. Skal du fortsette med det, så vil det innsnevre betalingsmulighetene for disse investeringene, sier han.

– Da må det argumenteres fram på sentralt hold at en effektivisering av sjukehuset også betyr en fortjeneste for heile samfunnet, legger han til.