I jula ble det i løpet av ei uke sendt ut flyers i alle postkassene i enkelte soner på Aspøy og Nørvøy.

Det ble delt ut 13 røde kort og elleve gule kort til de som parkerte kjøretøyet slik at det helt eller delvis hindret passasje.

Beboere har også fått utdelt målebånd på tre meter, slik at de selv skal kunne måle opp tilstrekkelig avstand for at brannbil og andre større kjøretøy skal kunne passere.

Ålesund brannvesen advarer: Oftere for trangt for brannbilene

Nye soner for tur

Nå står nye soner for tur, både nær bysentrum og i Spjelkavik-området.

– Vi ser at området hvor vi har delt ut kort og flyers i alle postkassene, er det forbedring til dagen etter. Folk setter pris på at de får beskjed om å parkere bedre, og ikke bot, sier stedfortredende kommunikasjonssjef Christine Rørvik i Ålesund kommune.

For at en brannbil skal kunne passere ved en brannutrykning, må den ha minst tre meter klaring. Og når snøen tidvis laver ned, er det også en fordel at brøyteplogen har fått passasje til å fjerne snøen, påpeker Rørvik.

Gult kort på bilen betyr at du har parkert slik at det kan hindre fremkommelighet for større kjøretøy. Rødt kort betyr at du har parkert slik at det sperrer for større kjøretøy. Slik parkering kan få store konsekvenser, ikke bare ved brannutrykning, men og ved brøyting og for bossbiler.

SMALT: Ubetenksom parkering i trange gater i Ålesund, som her i Bergvegen, stopper stadig for større kjøretøy.

Stengte for brannbilen

Ålesund brannvesen delte selv ut fem av de røde kortene til parkerende i området som blant anna inkluderer Fjellgata, Grensegata og Vervgata.

– Fem ganger kom vi oss ikke fram. Det er mye, sett ut ifra den korte perioden vi kontrollerte, sier Arne Sigurd Hansen, avdelingsleder beredskap i Ålesund brannvesen.

Hadde det vært en brannutrykning eller en reell hendelse, kunne det fått fatale konsekvenser for liv og helse. Men kampanjen har hatt positiv effekt.

Positiv effekt

– Vi så effekten etterpå, der folk ble bevisstgjort og parkerte bilen bedre med plass til passasje, sier Hansen.

En påminnelse

Aksjonen er først og fremst en oppfordring til alle om å ta hensyn når de parkerer. Ved å dele ut de røde og gule kortene, håper Roar Salen, daglig leder i Ålesund parkering, at det blir en påminnelse som gir forbedring. Han legger likevel ikke skjul på at biler som hindrer store kjøretøy å passere, risikerer gebyr og borttauing.

Om bevisstgjøring ikke hjelper, kan en konsekvens være at området får parkeringsforbud.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside