Vi snakker om Toralv Opsal, 20-åringen fra Stette som konkurrerer for Dimna IL. Den allsidige friidrettsutøveren er på rekrutteringslandslaget i mangekamp og har vært topp 5 og 6 i internasjonale mesterskap i tikamp de siste åra.

Høsten 2017 og vinteren så langt har vært en utfordring for Opsal etter at han fikk en rift i ei sene under fotsålen.

– Det ble oppdaget 1. oktober og jeg fikk beskjed etter hvert om å ta det helt med ro. Og trene alternativt. Jeg har løpt mye med flytevest i vannet og syklet en god del på ergometersykkel, sier Toralv Opsal.

Han kan nå trene rundt 85 prosent av sin kapasitet, men regner med å trø til for fullt om et par uker.

– Hvilke hovedmål har du for sesongen utendørs?

– Det er ingen aldersbestemte mesterskap, men det er ikke umulig å komme til EM i Berlin. Der er kravet 7850 poeng, forteller unggutten.

Som har den norske juniorrekorden på 7800 poeng i tikamp. Nå blir det tøffere å komme opp i den summen i år siden Toralv må over på seniorredskap i kastøvelser som kule og spyd.

– Jeg har forsøkt seniorkula og har støtt 12,60 meter med den. Jeg tror det skal være mulig å legge på en meter til i år, sier Opsal. Som har flytta til Oslo der han kombinerer studier med full satsing som tikjemper.

Studerer fysioterapi

– Jeg studerer fysioterapi og tar studiet over seks år i stedet for normalt den halve tida, forteller Dimna-utøveren.

Ved å bo i Oslo har Opsal fått dra nytte av ekspertisen og mulighetene som Olympiatoppen på Sognsvann kan tilby. Det har vært ekstra kjærkommen med tanke på de skadeproblemer han har slitt med. Opsal har også egne trenere for kastøvelsene spesielt i Oslo, men Arve Hatløy i Dimna KIL er fortsatt Toralvs hovedtrener.

– Toralv har god løpsstyrke og må i år tilpasse seg seniorredskapene i kastøvelsene, sier trener Hatløy.

Innendørssesongen venter nå friidrettsfolket, men Toralv Opsal blir trolig ikke å se i de stevner.

– Mulig jeg kan stille i kulestøt, men mitt fokus nå er å bli helt frisk. Derfor ser jeg mot utendørssesongen, sier Toralv Opsal etter et 2017 som ikke ga det resultatmessige utbytte han hadde håpet på.

Toralv Opsal foreviget under U20-EM i italienske Grosetto sist sommer. Der ble han nr. 6 i tikampen. Foto: ARVE HATLØY