Kort tid etter at hotellet sto ferdig i 2011, startet utfordringene med ytterveggene i pakkhuset.

– På grunn av mange forskjellige materialer i veggene så oppsto det sprekkdannelser med påfølgende vanninntrenging. Ved uvær og slagregn mot fasadene så blir vann presset gjennom veggene og medfører lekkasjer på hotellrom i den mest værutsatte delen av bygningen, heter det i søknaden om dispensasjon til Ålesund kommune.

Vannlekkasjer

Strandgaten Brygge AS som eier bygget skriver at det har vært gjort gjentatte forsøk på utbedring av sprekkdannelsene i pakkhuset som ligger mot sjøen, men lekkasjene har kommet tilbake.

– Slik bygget fremstår i dag så er flere rom i en slik forfatning at de ikke egner seg til hotelldrift. Derfor ønsker huseier å utbedre disse fasadene på en måte som gir en varig løsning med en fasade som er motstandsdyktig mot sprekkdannelser og vanninntrenging, heter det i søknaden.

Det søkes derfor om å rehabilitere fasaden med puss på et tynt lag isolasjon.

Styreleder Nils Eirik Wenaas i Wenaas Kapital AS sier til Sunnmørsposten at utfordringene gjelder bare et par-tre rom.

- Vi har 200 rom ved dette hotellet, så det blir feil å gi inntrykk av at hele hotellet sliter, sier Wenaas.

Flere runder

En løsning med utlektet og luftet puss ble framlagt for fylkeskonservator og Ålesund kommune, som begge stilte seg kritisk til dette da det ville endre fasadens karakter.

– Med den valgte løsningen vil en kunne ta vare på fasadens sprang og detaljer.

Ifølge Ålesund kommune er bygningen regulert til bevaring og er underlagt de samme bevaringsbestemmelsene som i sentrumsplanen.

Flere nyheter fra Ålesund her

– Fasadens pussutforming samt detaljer i tilknytning til gesims, arker og fasadesprang skal bevares. Det må legges spesiell vekt på å bevare de originale bygningselementene og håndverksteknikkene, heter det i sakspapirene.

Positiv rådmann

Det er Plan- og Byggesaksutvalget som skal avgjøre dispensasjonssøknaden. Rådmann Liv Stette innstiller på at dispensasjon fra vernekravet kan innvilges.

– Vi mener vernekravet ikke blir vesentlig tilsidesatt ettersom den eksisterende fasadeflate blir liggende intakt og beskyttet bak den nye og at tiltaket slik sett er reversibelt.