Konsekvensene har allerede begynt å slå inn, og det ser ikke ut til at vi mennesker har tenkt å gjøre noe med det. Vi fortsetter som vanlig med masseproduksjon av kjøtt og andre varer. Med å fly over hele kontinenter hver eneste ferie. Med å drasse med oss hjem poser fulle av klær vi ikke trenger.

STOPP! Gjør en innsats. Redd menneskeheten. Redd kloden.

Jeg har en pappa som kjemper for å ta vare på miljøet vårt, som kjemper for å finne løsninger på miljøproblemene som rammer kloden. Opp gjennom årene har hodet mitt blitt proppet fullt av disse problemene, av konsekvensene som vil komme hvis vi lar det fortsette slik. Av oppfordringer mot å stoppe det. Og det har gått inn på meg. Jeg vet hva jeg snakker om. Nå vil jeg spre dette videre til dere. Overbevise dere om at vi må kjempe for fremtiden.

Vi må gjennomføre omfattende tiltak for å begrense global oppvarming. Her er en fun fact: Norge slipper ut 50 millioner tonn CO2 hvert år, og fordelt ut over innbyggerne blir det 10 tonn på hver av oss. Det er som om hver av oss slipper ut 50 fullvoksne, rasende CO2-løver i året, og de har du vel ikke lyst å møte på?

Her er enda en «fun-fact»: Jorda er 4,5 milliarder år gammel. Menneskeheten? 140.000 år gammel. La oss sette dette i perspektiv. Hvis man sier at jorda har eksistert i 24 timer, et døgn, har vi eksistert i … 3 sekunder! Se hva vi har gjort på disse tre sekundene. I løpet av en eksistens kortere enn en vine-video har vi forvandlet jorda til en søppeldynge. For mange; til et levende helvete.

Vi tenker bare på penger. På rikdom. Ikke på at grådigheten vår dreper oss. Og alle andre rundt oss. Vi må handle. Vi må gjennomføre omfattende tiltak.

Hvert eneste år stiger temperaturen. Hvert eneste år blir vintrene i Norge enda varmere. Folk frykter at i år vil være den siste kalde vinteren i Norge. Den siste vinteren med dalende snø, og hvite tretopper.

Forskning viser at hvis den menneskeskapte, globale oppvarmingen fortsetter på samme måte som nå, vil julen om 40 år være fullstendig annerledes fra i dag. Vi vil kunne gå rundt i T-skjorte på julaften. Noen hevder at vi om 100 år vil ha et søreuropeisk klima i Norge. Uten sesongvariasjoner i det hele tatt. Dere syns dette høres deilig ut, hva? Tenk dere godt om. Det blir kanskje varmt, men det kommer til å være like mørkt som nå. Det kommer til å være mørkt, vått og råttent.

Barna vil kanskje aldri få oppleve snø. Aldri få oppleve hytteturene på vinteren. Dagene i slalåmbakken. Snøhulebygging og skiturer. De vil kanskje aldri få oppleve aking med venner i friminuttene. Sannheten kan benektes, men den kan ikke unngås. Norge slik vi har kjent det i årevis er i ferd med å forsvinne.

Halvparten av verdens arter står i fare for utryddelse i løpet av det neste århundret, som følge av klimaendringer og andre miljøødeleggelser. Kanskje en av disse artene er mennesket?

Som Malala sa: «Vi må tro på kraften og styrken av våre ord. Våre ord kan forandre verden.» Det er opp til deg, ja du som leser nå, å spre ordet. Det er opp til deg å redde menneskeheten. Å redde kloden. Bare sammen kan vi overleve det fjerde sekundet.