Fra 2016 til 2017 økte antallet anmeldte seksuallovbrudd fra 385 til 510 saker. Det er nesten en dobling sammenlignet med for to år siden, da var tallet 268.

Spesielt stor er økningen når det kommer til nettbaserte overgrep. Her var økningen på hele 378 prosent sammenlignet med fjoråret.

– I førsteomgang skyldes mengden av overgrepssaker det som har blitt avdekket i forbindelse med operasjon Jupiter, forklarte visepolitimester Ingmar Farstad da politiet i Møre og Romsdal onsdag offentliggjorde årsrapporten for anmeldte lovbrudd og straffesaksbehandling i politidistriktet.

– Det er liten tvil om at dette er urovekkende tall, fastslår Farstad.

Det var 1. desember i 2016 at politiet i fylket satte i gang «Operasjon Jupiter», en egen etterforskningsavdeling rettet mot overgrep mot barn.

Hittil er 84 overgripere avslørte. 20 av disse er lokale.

Framover skal flere tas.

– Vold og overgrepssaker blir et prioritert område også framover, sier påtalesjef Elin A. Drønnen.

Nedprioriterte narkotikasaker

Oversikten til politiet viser at det ble behandlet totalt 11.065 straffesaker i fjor. Det er nedgang siden tallet i 2016 var 11.337 saker.

–2016 var et utfordrende år for politiet. Men ut ifra forutsetningene, med tanke jeg på økonomi, bemanning og reformen vi har vært gjennom, er vi godt fornøyd med året 2017. Samtidig vil jeg understreke at vi ikke skal hvile på laurbærene av den grunn. Vi skal bli enda bedre i 2018, sier Ingmar Farstad.

Til gjengjeld var det færre trafikksaker (2.411 til 2.360), vinningssaker (2.241 til 1.963) og narkotikasaker (1.381 til 1.105).

– På grunn av satsingen på seksuallovbrudd har vi måttet nedprioritere enkelte områder i 2017. Vi hadde rett og slett ikke nok folk, og det gikk spesielt utover fokuset på narkotika, forteller Elin A. Drønnen.

– Men de største, alvorligste narkotikasakene har blitt prioritert, legger hun til.

En innbyggerundersøkelse viser dessuten at publikum i Møre og Romsdal har økt tillit til politiet. Til sammen 84 prosent av de spurte i Møre og Romsdal sier de har «svært stor» eller «stor» tillit til poltiiet. Det er en økning på tre prosent fra fjoråret.

– Det er svært gledelig for oss, sier Ingmar Farstad.Samtidig er det bare 55 prosent som sier de er helt enig eller enig i spørsmålet om «Politiet kommer kjapt til stedet ved behov for akutt hjelp».

- Vi har selvsagt sett nærmere på dette, og våre egne undersøkelser viser at vi er innenfor kravene på steder med over 20.000 innbyggere og steder med mellom 2.000 og 20.000 innbyggere. På steder med færre enn 2.000 innbyggere er kravet 32 minutt. I fjor brukte vi 34 minutt. Mye av dette skyldtes en enkelt hendelse der det tok for lang tid å rykke ut, men det er liten tvil om at vi ønsker å komme innenfor kravene også her i framtida, forklarer Ingmar Farstad.