I oktober begynte 48-åringen i jobben som avdelingsleder ved Sunnmøre museum.

Han kom fra stillingen som direktør ved Lindesnes fyrmuseum. Før det jobbet han 20 år i Kystverket, der han blant annet hadde ansvar for kulturminneforvaltningen.

– Jeg var en av dem som ble med på flyttelasset da Kystverkets hovedkontor flytta fra Oslo til Ålesund i 2002. Jeg tok et prøveår, og så traff jeg kona mi her, forteller han.

I dag bor Knut Baar, som opprinnelig er fra Skien, med kone og barn i Sula. Etter å ha pendlet mellom Lindesnes og Langevåg i halvannet år, søkte og fikk han den ledige jobben som leder for museet i Borgundgavlen.

– Da ble jeg veldig glad. Dette er et spennende museum med et flott uteområde, og mange spennende bygg og historier å formidle til folket, sier han.

Museet har 12 ansatte og er i tillegg kontorsted for direktør og administrasjon for Stiftelsen Sunnmøre museum – der Baar også er den nye nestlederen.

Historiker med sans for fyr

Førstkommende søndag holder Knut Baar et foredrag om fyrhistorie, i regi av Sunnmøre museumslag.

Under tittelen «Med fyr og flamme bygde vi landet», forteller han da om fyrenes rolle i byggingen av nasjonen.

– Det er en viktig fortelling i historien om hvordan Norge ble selvstendig, sier han.

Museet må ha inntekter

Under byggingen av fyrstasjoner langs kysten – et arbeid som starta på 1800-tallet og fortsatte gjennom hele 1900-tallet – hadde sunnmøringer en sentral rolle.

– Brorparten av dem som var med på denne utbyggingen kom herfra – da spesielt fra Søre Sunnmøre, og særlig Volda, forteller Baar.

Foredraget hans på museet er samtidig en slags «bli kjent-dag» for Sunnmøre museum sin venneforening og den nye lederen. Arrangementet er også åpent for andre interesserte. Fyr er noe mange er fascinert av, ifølge Baar.

Noen samler på små modeller av dem, mens andre er opptatt av opplevelsen det gir å besøke dem. Fyrene er spektakulære og flotte monumenter, sier han. I dag er 83 av de gamle fyrstasjonene fredet.

For Knut Baar vil mye av jobben handle om å se framover.

– Vi er et offentlig finansiert museum, men vi må ha et så godt tilbud at vi også i en viss grad kan få egne inntekter. Dette blir viktig fremover, sier han.