– Roboten kan kartlegge uavklarte forhold når det brenner i tunneler eller mørke parkeringsanlegg før vi sender inn mannskapene våre, sier Arne Sigurd Hansen som leder beredskapsavdelingen i Ålesund brannvesen. I dag ble roboten Spurv introdusert for mannskapene på Volsdalsberga.

Liten og lett

– Navnet spiller jo på at roboten er liten og lett, men er også utledet av URV som på engelsk står for «ultimate robotic vehicle», sier Cato Vevatne, daglig leder i KVStechnologies i Stavanger som har utviklet roboten.

– Etter den andre brannen i Gudvangatunnelen, starta vi arbeidet med å utvikle roboten, forteller Vevatne.

"Spurv" - ny fjernstyrt robot til Ålesund brannvesen - tar seg inn i bygninger og måler farlige gasser, og finner personer med infrarødt kamera. Foto: Staale Wattø

Kort fortalt er Spurv en robot som er utstyrt med kamera både foran og bak i tillegg til et varmesøkende kamera, ledlys og blålys. Den er dessuten bare ti kilo – noe som gjør at det ikke er noe problem å frakte den med seg.

Uavklarte situasjoner

– Det er først og fremst tunnelbranner og branner i mørklagte garasjeanlegg roboten vil være til stor hjelp, sier Arne Sigurd Hansen. Vi kan sende den inn for å gi oss oversikt når situasjonen er uavklart – før vi sender inn brannmannskapene. Kameraene gir gode bilder uansett hvor tjukk røyken er, og den måler også gasskonsentrasjoner. Med varmekameraet er det lett å se om det befinner seg mennesker der det brenner.

Arne Sigurd Hansen, avdelingsleder beredskap, med den nye fjernstyrte roboten og firehjulingen til brannvesenet i Ålesund. Foto: Staale Wattø

Roboten fjernstyres fra en kontrollenhet der man også kan studere bildene som blir tatt.

– Vi kan for eksempel styre roboten og få informasjon tilbake mens vi sitter på 110-sentralen, sier Arne Sigurd Hansen.

Cato Vevatne forteller at de har fjernstyrt en Spurv på Svalbard fra Stavanger.

Mest moderne

Brannvesenet i Stavanger har også en lignende robot, men Vevatne sier at den som Ålesund brannvesen nå skal ta i bruk, er den mest moderne så langt. Og ikke minst den raskeste.

– Den er blant de raskeste robotene som opererer på landjorda, sier Vevatne.

Og det får vi også demonstrert når den vesle farkosten raser rundt på parkeringsplassen utenfor det nedlagte slakteriet. Inne i de tomme slaktehallene øvde mannskapene på å bruke Spurv i går ettermiddag.

Fjernstyrt: Ny fjernstyrt robot til Ålesund brannvesen. Fra venstre: Aleksander Gill, Per Espen Thorsen, Eirik Istad, Jørgen Sørnes og Øystein Nerland. Foto: Staale Wattø

HMS-satsing

– Roboten er en del av det store arbeidet vi har lagt ned på HMS i Ålesund brannvesen de siste årene, sier Hansen. Vi redder liv og verdier, men unngår også å utsette mannskapene våre for farlige stoffer.

Spurv er imidlertid ikke den eneste nyanskaffelsen til Ålesund brannvesen. For et par uker siden var også et nytt firehjulsdrevet kjøretøy på plass.

– Med denne kommer vi oss fram der de andre bilene våre må melde pass, slår Arne Sigurd Hansen fast.

I slakteriet De tomme slakteriahllene på Volsdalsneset ble brukt til opplæring i bruken av roboten torsdag ettermiddag. Foto: Staale Wattø