Leder for Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide, er klar i sin tale om hva som bør skje videre med biblioteket på Moa.

Etter 11 år som biblioteksjef i Ålesund fram til 2014, har hun god innsikt i tidligere planer og diskusjoner knyttet til bibliotekfilialen, som har holdt til i Helsehuset på Moa siden 1979.

Og hun har merket seg at formannskapet i Ålesund tirsdag utsatte saka om eventuell flytting til Thons nybygg ved Moa Amfi.

Stovner-bibliotek

– Nå må byens politikere heve blikket og se hva som skjer med bibliotekene i andre byer, og gripe denne muligheten til å gi de 25.000 beboerne i Spjelkavik-området og omliggende bygder et bibliotek som holder tritt med samfunnsutviklingen, mener Schjeide som peker på at både i Sverige Danmark og nå sist i Oslo flytter bibliotek inn i kjøpesenter.

– Det må bli enkelt for folk å oppsøke biblioteket. Jeg blir skremt når jeg hører at ungdommer som ferdes på Moa ikke vet at det er et bibliotek vegg i vegg. Slik kan det ikke fortsette, mener hun og peker på grep Deichmanske bibliotek i Oslo har gjort ved å åpne filial i Stovner senter.

– Der disponerer biblioteket 1100 kvadratmeter vegg i vegg med en rekke butikker. Og det viser seg at mange som aldri har satt sine bein i et bibliotek tidligere kommer innom, fordi lokalet ligger lett tilgjengelig. Dette er by- og bibliotekutvikling på sitt beste, og slik bør det gjøres i Ålesund også, mener byens tidligere biblioteksjef.

Ny drift

Mariann Schjeide minner om at tidligere var biblioteket et sted der bøker ble lånt ut over disk.

– Slik drives ikke bibliotekene lenger. Nå skal være en møteplass med et bredt spekter av tilbud, som alt fra forfattermøter, debattkvelder, språkkafé og egne opplegg for pensjonister, barnehager og skoleklasser. Bibliotekene er det eneste gratis tilbudet igjen i samfunnet. Og det må være lett tilgjengelig for alle.

– Sørsida er i det blå. Derfor må byens politikere gripe muligheten til å få et nytt og moderne bibliotek i det nye kjøpesenteret. Biblioteket på Moa er ikke bare bibliotek for dem som bor i området, men også for folk fra kommunene rundt. Med tanke på at Ålesund blir en storkommune, bør bibliotektilbudet holde tritt. Et biblioteket i kjøpesenteret på Moa er framtidsrettet, mener lederen i Norsk bibliotekforening.

Det var folksomt under åpningen av biblioteket i kjøpesenteret på Stover nylig. Rett bak store vindusflater sees rulletrapp og butikker. Foto: Mariann Schjeide
I det nye biblioteket i Stovner senter er sofakrok og bøker klar for en lesestund. Foto: Mariann Schjeide