I øvingssalen på Fagerlia er elevene i full sving med øving og terping før premieren.

Folk beveger seg hit og dit, og konsentrasjonen er på maks. De er inndelt i én større og én mindre gruppe, der absurde lønningskrav og avtaler kommer på løpende bånd.

Justad, Mozart og Timberlake

Man skjønner fort at dette ikke er en tradisjonell musikal.

– Musikken som er der står ikke i manus, og er heller ikke historiefortellende, forteller teaterlærer og ansvarlig regissør Eldrid Schrøder Kvalvik (36).

– Derfor har vi med mye forskjellig musikk, med alt fra Mozart til Justin Timberlake og Sondre Justad, i tillegg til musikaler som Les Misérables, Sound of Music og Fame. Det blir også veldig mye dans.

Det er heller ikke en vanlig musikal, da de ikke har hovedroller. I stedet er det to grupper som er satt opp mot hverandre.

– Vi har «enere» og «idioter» og fortellere. Ikke mer, forteller Kvalvik.

Samfunnskritikk

Arne Telseth (19) og David Jakobsen (18) går begge tredjeåret drama. De mener at stykket har et tydelig politisk budskap.

– Det handler om kampen om ressurser, spesielt vann. At noen tar kontrollen over goder vi gjerne tar for gitt, fra andre som er litt mindre heldige, forteller Arne.

David mener at stykket belyser hvor absurd begrepet «økonomi» egentlig er.

– Økonomi er jo veldig abstrakt, det fins jo ikke fysisk. Det er bare noen tall og et plastkort, men likevel bestemmer det om du har det godt eller om du sulter.

Atskilt

Viktor Boge (17) og Malin Gjerde (17) går andre klasse musikk. De forteller at forberedelsene har vært litt kjedelig til tider.

– Vi sitter jo i bandet, og har ikke hatt så mye å gjøre på scena. Derfor spurte vi lærerne om vi ikke kunne få noe å gjøre vi også, forteller Malin.

– Så nå har vi korps på scena og greier, forteller Kvalvik.

– Det blir veldig spontant, nesten som 17. mai, og livet for øvrig.

Ekstra forventninger

Noe som ga elevene ekstra forventningspress, var at forfatteren selv kommer til å være til stede på premieren.

– Jeg er veldig spent på hvordan han kommer til å like forestillingen vår, sier Viktor.

– Han ville sikkert satt det opp annerledes, så han kommer kanskje ikke til å like det, men det gjør for så vidt ingenting, skyter David inn.

Fikk låne kostymer

Nytt av året er at de har fått låne kostymer av Opera Nordfjord. Det er ikke vanlig kost på Fagerlia.

– Vi har null økonomi til slikt, så vanligvis må vi be elevene ha med seg dongeribukse og ting vi vet de har selv, men denne gangen blir det masse kostymeskifter. Det tror jeg vil gjøre forestillingen ekstra spesiell, forteller Kvalvik.

– Så folk må bare komme og se, for dette blir litt av en opplevelse, avslutter hun.

Nervøse er de ikke – ikke ennå. Fra venstre Viktor Boge, Malin Gjerde, David Jakobsen og Arne Telseth. Foto: Marius Simensen
Eldrid Schrøder Kvalvik mener at det unike læringstilbudet ved Fagerlia, de tre linjene musikk, dans og drama, gjør at kvaliteten til musikalen blir ekstra god. Foto: Marius Simensen
Det absurde florerer i denne forestillingen. Her må fortelleren dytte vekk en «ener» som kommer i vegen. Foto: Marius Simensen