– Jeg er stolt av å kunne si at jeg er elev på Spjelkavik videregående skole. Realfagslinja hadde allerede et svært godt rykte, som var årsaken til at jeg valgte det - og med nybygget og nye flotte laboratorier mener jeg at dette er den fineste skolen i fylket, sier Sandra Birkeland Kleppe, som går internasjonal linje med realfag.

Siden juni 2016 har det pågått et byggeprosjekt på Spjelkavik videregående skole. Både innvendig og utvendig gjennomgår skolen en ekstrem forvandling, til en pris av 217,5 millioner kroner. Elever og ansatte har flyttet inn i den splitter nye delen av skolen, og renoveringen av den gamle delen fra 1978 skal være ferdig i løpet av neste år.

Renoveringen foregår i tre ulike faser. Skolen bygges for å utvide kapasiteten, og vil romme inntil 900 elever når den er helt ferdig mot slutten av 2018. Bygget skal være transparent med mye glass og åpenhet.

Nye labber

Realfagselevene har fått benytte seg at de syv splitter nye realfagslaboratoriene som rommer 30 elever i hvert i et år.

– Det nye utstyret gir mange muligheter. Det har aldri manglet på noe, sier Åsta Marie Myren, som går studiespesialisering med realfag.

Med utbyggingen får skolen også den største realfagsavdelingen i fylket.

– Det har gått fra å være noe som ligner fengselsrom til de floteste naturfagsrommene jeg har sett, sier Anne Grethe Slinning, lektor i realfag.

– Det handler mye om å få inn luft og lys - også har vi den flotteste utsikten, sier hun, og peker ut vinduet.

Det sosiale i fokus

Men det er langt fra bare realfagselevene som har fått en ny boost etter byggeprosjektet ble satt i gang. Det gir ny giv til alle linjene, som blant annet får benytte seg av nye klasserom med moderne audiovisuelt utstyrte prosjektorer, tavler og lyd til undervisningen.

– Antallet elever øker i Ålesund, og vi trengte å utvide kapasiteten. Vi er spent på hvor mange nye elever den nye skolen vil tiltrekke. Det er bedre lys, luft, varme i bygget, og gode audiovisuelle verktøy til undervisningen, sier rektor Rune Heggdal.

Etter bygget er ferdig, vil det være 27 klasser i stedet for 18 på skolen.

– Jeg er spent på hva det vil gjøre med miljøet. Dette er en skole hvor det sosiale er i fokus, men det nye bygget ivaretar intimiteten likevel.

Fakta:

* I juni 2016 ble prosjektet med å renovere og bygge et nytt bygg til Spjelkavik videregående skole satt i gang.

* Skolen utvides med et nybygg på 2.800 kvadratmeter, og 5.400 kvadratmeter rehabiliteres.

* Prosjektet koster 217,5 millioner kroner, og er det største fylkeskommunale byggeprosjektet for øyeblikket i Ålesund.

* Elever og ansatte har flyttet inn i den nye delen av skolen.

* Skolen bygges for å rommet 900 elever når den er helt ferdig i årsskiftet 2018/2019.

* I midten av februar kan skolen ta i bruk første del av det totalrenoverte bygget som inneholder nye klassermo, en helt ny kantine, amfi og fellesareal.

På det nye amfiet på skolen fortalte lærere og elever om de ulike linjene, samt renoveringen og nybyggingen av skolen. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Realfagselevene Åsta Marie Myren (t.v.) og Eline Bjørstad blåser opp sauelunger. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Theodor Ramselien Ekornås og Jørgen Hauge Holen, elever i programfaget TOF, maler en båt de har laget, Foto: Maria Finnøy Fagervoll