I 2014 begynte Rebecca på bachelorstudiet i biomarin innovasjon i Ålesund. Nå søker hun seg inn på master i internasjonal forretningsdrift.

Søknadsfrist 1. mars

– Det fine er at du behøver ikke begynne på studier innen økonomi og administrasjon for å ta master og få sidetittelen siviløkonom. Du kan skifte mening undervegs i livet, påpeker professor ved Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU i Ålesund, Øyvind Helgesen.

Det nye siviløkonom-tilbudet blir definert som en del av det internasjonale programmet til NTNU og da er søknadsfristen 1. mars, i stedet for den vanlige 15. april.

– Ikke toppen av lykke

– Mastergrad er ikke det viktigste når det gjelder toppen av lykke. Slik sett er fagbrev og fagskoleutdanning like viktig. Men når du først tar en akademisk utdannelse er det greit med en master, sier Helgesen.

Han forteller at fire prosent av landets befolkning har en mastergrad. På Nordvestlandet er det bare to prosent som har en master. Dette akter NTNU å gjøre noe med. Målet er å fange opp studenter fra Nordvestlandet og å øke masterutdanningen med 50 prosent i forhold til landsgjennomsnittet.

Lettere å kombinere flere løp

Det skjer ved at NTNU gjør det lettere å kombinere flere studier i ett masterløp.

Helgesen sier at det er to spesialiseringer som må være med i masterløpet for siviløkonom: Internasjonal business og innovasjon og entreprenørskap.

Til nå har seks kull gått igjennom masterutdanningen i Ålesund.

Les også: – Lytt til dine egne interesser

Les også: Livets glade dager på hybel – eller?

Gir seg ikke ennå

I en alder av 68 år har professor Øyvind Helgesen ikke tenkt å pensjonere seg før han har fulgt de første siviløkonomene ved NTNU i Ålesund gjennom fullført løpet om vel et par års tid.

Dermed blir ringen sluttet for studietilbudet i økonomi som starta opp  som et ettårig tilbud på Møre og Romsdal fiskeritekniske høgskole (MRFH) på Volsdalsberga på midten av 80-tallet, som på slutten av 90-tallet ga bachelor med flere spesialiseringer på Høgskolen i Ålesund, til masterløp i 2012, og nå altså med siviløkonomutdanning ved NTNU i Ålesund. Der Øyvind Helgesen hele tiden har vært en drivkraft for økonomiutdanningene i Ålesund.

Fint å være student i Ålesund

Studentene Rebecca Håhjem (26) og Kristian Andreassen Lorentzen (23) skryter begge av NTNU Ålesund som studiested.

I 2014 kom Rebecca til Ålesund fra Sandvika i Asker for å gå på biomarin innovasjon. Mens Kristian, opprinnelig fra Sykkylven, går andre året på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon.

Begge forteller om et godt forhold mellom studenter og undervisningspersonell og der de får god oppfølging fra faglærere.

Et år med ekstra fag

For Rebecca, som ikke har en bachelor i økonomi, tar dette året ekstra fag for å kvalifisere seg til masteren innen siviløkonom studiet. I denne prosessen har det vært godt å kunne konferere med faglærere om vegen videre.

Rebecca tror tittelen som siviløkonom vil gjøre at hun stiller sterkere på jobbmarkedet:  – Jeg ønsker å ha mulighet til å velge et yrke som inspirerer meg, der jeg kan utfordre meg sjøl litt, som gir meg noe, samtidig som at jobben skal gi meg noe, forteller hun.

Kristian Andreassen Lorentzen (23) stortrives i bachelorstudiet innen økonomi og administrasjon og vil gå videre på masternivå.

– Og kanskje fortsette med en doktorgrad etter det, tilføyer professor Øyvind Helgesen.

Både Rebecca Håhjem og Kristian Andreassen Lorentzen synes NTNU Ålesund er en ypperlig plass å studere. Passe stort og lett å få kontakt med fagfolka, forteller de. Her sammen med professor Øyvind Helgesen. Foto: Marius Simensen.
– Fristen for å søke den nye masteren er 1. mars. Ikke 15. april som for de andre studiene, opplyser professor Øyvind Helgesen. Foto: Inger Otterlei