– Det er viktig at det blir tydelig for dem allerede første studieår at de er ettertraktet. At de skjønner at det er ønsket  i IKT-sektoren, sier Line Berg til Sunnmørsposten.

Hun jobber som prosjektleder for NTNUs jenteprosjekt Ada for å få flere kvinner inn på IKT-studiet og å få dem til å fullføre med en master. Ada prosjektet ble opprinnelig etablert ved NTNU i Trondheim. Etter hvert er NTNU i Ålesund og Gjøvik kommet med der de har hatt flere arrangement.

Viktig møte med arbeidslivet

– Vi har lyst til at studentene skal få møte arbeidslivet allerede fra første klasse. Kanskje sitter de igjen etter en dårlig eksamen og føler at studiet ikke var riktig valg for dem, at det er ting de ikke skjønner osv. Derfor har vi lyst til å introdusere potensiell framtidig arbeidsplass. Slik at de allerede fra første klasse kan få se hvor det er kontor, ganger, kolleger og få en forståelse av at her kan det hende jeg kommer til å jobbe i framtida. Vi har bedrifter som tar imot studentene med fullt program. Studentene får dekket reise, opphold og mat.

Før jul må de signere  kontrakt om at de vil være med på denne turen.  At de tenker at dette ikke er noe for dem, at de ikke er flinke nok er aldri tema for kontraktsskrivinga, understreker Berg.

Bedrifter på venteliste

Som en del av prosjektet jobber Jenteprosjektet Ada både med å rekruttere flere jenter til IKT studiet, men også med forebygging av frafall fra studiet og for best mulig studietid.

I dette er det viktig både med sosial nettverksbygging og altså karriere-nettverksbygging.

– Vi driver et eget karriere-nettverk. Per i dag har vi 26 betalende IKT-bedrifter med i det nettverket. Vi har flere karrierenettverkstreff. Blant annet med Rolls-Royce som ble lokal partner i Ålesund.Vi har ventelister med bedrifter som ønsker å være med.

Delegasjon fra Ålesund

Fra onsdag til fredag denne uken er altså Ada på sin årlige Oslo-tur med jenter fra IKT studier i Ålesund, Trondheim og Gjøvik.

De fleste studentene er fra NTNU i Trondheim. Fra NTNU i Ålesund deltar 8-10 førsteklassestudenter. Blant dem er Jenny Sylte (21) fra Haramsøya. Hun tar bachelor i automasjon ved NTNU i Ålesund.

Spennende hos Kongsberggruppen

– I dag har vi vært på to bedriftsbesøk. Det er veldig spennende å se ulike måter du kan jobbe på som ingeniør. Bedriftene er veldig forskjellige og noen favner veldig bredt.

Det er også veldig kjekt å se hvilket fokus de har få å få kvinner inn i bedriftene. Det er litt flere kvinner der enn jeg trodde, forteller hun til Sunnmørsposten.

Så langt synes hun besøket hos Kongsberggruppen har vært det mest spennende. – De har et bredt spekter av masse ulike system, alt fra små elektronikk til hele skipssystem, system for oljeplattformer, fly- og forsvarssystem, forteller hun.

Motivert til å fortsette

– Vi vet fra tidligere, etter evalueringen fra Osloturen i fjor, at 90 prosent av de som er med på turen er mer motivert til å fortsette på studiet. For eksempel av studenter som har opplevd at de har gjort det dårlig til eksamen til jul.

Siden har de innsett at her er spennende arbeidsplasser framover, sier Berg.

Kjønnsbalanse gir kvalitet

Hun forteller at bedriftene jobber målrettet. Toppsjefen i  Itera, Arne Mjøs, fortalte under ADA-besøket onsdag at de jobber for bedre kjønnsbalanse og ønsker ansatte flere kvinner. – De ser at mangfold er bra for arbeidsplassen, det gir bedre løsninger og da skapes innovasjon, påpeker hun.

Bedrifter som studenter besøker er: Schlumberger, Skatteetaten, Itera, Texas Instruments, Silicon Labs, Capgemini, Acando, Bearingpoint, Kongsberggruppen, Netcompany, Bekk, Finn.no, Visma, Netlight, ABB, Norsk Elektro Optikk, Accenture, Cisco, EY, Sopra Steria, og Nordic Semiconductor.

Jenteprosjektet Ada ved NTNU er i disse dager på Oslo tur. Her fra besøk hos Itera der studentene også fikk møte noen statsråder. Foto: Kai T. Dragland / NTNU
Line Berg (t.v.) i NTNUs jenteprosjekt ADA sammen med likestillingsminister Linda Linda Hofstad Helleland. Foto: Kai T. Dragland / NTNU