Devold talte på vegne av Fjord Norge under Grøn Fjord-konferansen i Geiranger.  Her har diskusjonen om turistvekst og press på natur og infrastruktur gått som en rød tråd gjennom heile konferansen.

Aktører fra både maritim næring og turistnæring har blant anna tatt til orde for å stille miljøkrav til ferjer, båter og cruisetrafikk. Fredag var også temaet om å innføre en miljøsone i området på dagsorden.

Ifølge UNWTO, som er FNs turismeorganisasjon, er antall turister forventet å øke med fire prosent årlig, altså med 60 prosent fram til 2030.

Det betyr omtrent ei dobling i antall turister, fra rundt en milliard i dag til oppunder to milliarder.

SAMLESIDE: Flere saker fra Grøn Fjord-konferansen.

600.000 flere turister i Geiranger?

Devold bar blant dem som tok opp den forventede veksten i turisme de kommende årene.

– Hvis antall turister vokser med 60 prosent i Geiranger. Skal vi da ha 600.000 flere turister til Geiranger hvert år? På de samme fem månedene? spurte Devold.

Og tegnet et skrekkbilde av en slik virkelighet.

Han mener turismen må spres på flere destinasjoner og at en må utnytte heile året.

– Det er fortsatt mye ledig kapasitet på sommeren, men trafikken må spres på heile landsdelen. Og der det er press må heilårsturismen bygges ut, sa han.

– Opplevd virkelighet

Devold viste fram noen tilbakemeldinger fra reiselivsaktører, som trakk fram særlig tre destinasjoner som både har muligheter og utfordringer: Flåm, Geiranger og Tromsø.

– Geiranger er det viktigste reiselivsikonet Norge har. Det må vi ta vare på. Jeg er et markeds- og salgsmenneske, og kunne ikke bry meg mindre om det er svovel eller vanndamp som strømmer ut av pipene på skipene, så lenge det ser ut som forurensning. Det er den opplevde virkeligheten som er konge i rommet, sa Devold.

– Må sette opp prisen

Devold mener det må tas grep og at en må bruke pengene det koster på å bygge ut infrastruktur og få kontroll. Og heller tjene inn igjen pengene ved å sette opp prisen for turistene.