– Jeg stiller meg tvilende til om dere har tatt stilling til alle metodene som finnes, sier Terje Myrhaug, som er deltaker på informasjonsmøtet.

Den tidligere maskiningeniøren er svært engasjert i prosjektet, men har bekymringer rundt metodene kommunen vurderer å benytte for å rydde spevågen for miljøgifter. Metodene som i hovedsak diskuteres er mudring av de grunnere forurensede områdene, og tildekking av de dypere.

– Det er katastrofalt hva de har gjort i Oslofjorden under det lignende prosjektet. Det har gått hardt utover livet i havet, og det er viktig at Ålesund kommune sikrer at sprenging i forbindelse med prosjektet ikke fører til at torsken forsvinner, sier han til Sunnmørsposten.

Engasjement

Det var en liten forsamling som møtte opp på informasjonsmøtet i Røysegata, men engasjementet rundt prosjektet kom tydelig frem blant de besøkende under spørsmålsrunden.

Kommunen la fram statusen på prosjektet, og at det fremdeles er tre steder som vurderes som egnede lokaliteter for et stranddeponi. Norconsults rapport legger fram at en fangdam ved Flatholmen er den best egnede lokaliteten, men Kvennaneset og Gangstøvika er også til vurdering.

– Vi reagerer på at dere ikke har tatt med innvendinger fra bedriftene på Ellingsøya med i vurderingene når dere legger fram kriterier for lokaliteter, sier Lena Stette Høyberg og Jacob Høyberg fra Jacob Bjørge AS.

– Jeg ser ikke at konsekvensene for næringene er tatt med i det hele tatt. Det er skuffende, sier Jacob.

Presentasjoner

Rose Mari Refsnes, prosjektleder for Renere Fjord Ålesund i kommunen, forsikrer om at innspillene tas med til vurdering.

– Etter møte med bedriftene på Ellingsøya står vi fortsatt med de tre alternativene, men det er viktig å påpeke at lokalitetene fremdeles ikke er bestemt, og at det fortsatt ligger en prosess foran oss.

Representanter fra Miljødirektoratet, Fylkesmannen og kommunen var til stede og ga presentasjoner under mtøet.

Oppryddingen er satt til å starte i 2019/2020, og har en foreløpig estimert prislapp på 70-180 millioner.