Etter lang tids spaning fant politiet 13,5 liter av det narkotiske stoffet i ei loftsbod som mannen disponerte i Ålesund sentrum.

– GHB (gammahydroksybutyrat) kan være farlig å innta, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og i verste fall død, opplyser Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Basert på pengefunn, økonomiske analyser av innskudd og spaning kom politiet fram til at mannen i tillegg hadde solgt minst 42 liter GBL/GHB tidligere.

Nektet alt

Til tross for fingeravtrykk på emballasje, funn av GBL i ei loftsbod han disponerte, funn av oppskrift på tilvirking av GBL, bestilling av komponenter fra en fabrikk i Polen, uforklarlige pengetransaksjoner og politiets observasjoner, nektet mannen enhver befatning med narkotika.

Han forklarte at pengene kom fra mor og samboer i Latvia og at han tjente gode penger på å veksle Euro til norske kroner.

I bevisvurderingen er det lagt stor vekt på det mønster som følger av politiets etterforskning i 2017, det vil si særlig spaningsrapporter, utdrag av SMS meldinger, gjennomgang av Facebookprofiler, dialogutskrifter fra Messenger og annen kommunikasjonskontroll. Samlet gir dette et klart bilde av tiltalte som en aktiv formidler av narkotika, og i mindre grad også sigaretter og alkohol, der det gjennomgående er brukt koder i samtaler med andre. Kommunikasjonen har skjedd med en rekke brukere som er kjent av politiet, heter det i dommen.

Pengefunn

Politiet fant om lag 600.000 kroner på en norsk konto mannen disponerte. I tillegg fant de 76.000 kroner i kontanter på mannen da han ble pågrepet i mai 2017. Retten mener disse pengene stammer fra kriminell virksomhet.

Han ble derfor dømt til fengsel i to år og ti måneder. I tillegg inndrar staten 676.000 kroner fra mannen. To mobiltelefoner som er beslaglagt blir også beholdt av staten.