– Jeg vil at klesbransjen innfører felles standard nå, sier Emma Krohn-Dale.

Torsdag måtte eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) svare om klesmerking, i Stortingets spørretime.

Der kom det fram at det i fjor høst ble lansert en felles europeisk standard for størrelsesberegning, som skal gjøre det lettere å handle klær i riktig størrelse. Ministeren svarte blant annet at hun i samarbeid med med barne- og likestillingsministeren vil sende brev og oppfordre klesbransjen til å bruke den felles europeiske standarden.

Skrev leserinnlegg

– Klart jeg er kjempeglad for at problemene med klesmerking som jeg skrev om i leserinnlegget i Sunnmørsposten er tatt opp i Stortinget. Men jeg synes virkelig ting tar for lang tid. Jeg har ikke hørt noe om at en felles europeisk standard ble lansert i fjor høst – altså for flere måneder siden.

– Jeg har i hvert fall ikke registrert endring i måten klesstørrelsene er merket på, sier 16-åringen fra Ålesund – som innrømmer at hun er utålmodig.

– Ja, nå må noe konkret skje. Men jeg er skikkelig glad for er at utspillet mitt har vakt stor oppmerksomhet. Jeg opplever at en ny debatt er i gang, og at det kan føre til forandring.

Hun kritiserer klesbransjen, og BikBok spesielt, for å ha klesstørrelser som ikke passer til det hun mener er normale kropper – og at slik merking fører til kroppspress.

Gråt i prøverom

– Man trenger ikke være kvinne, feminist eller matematiker for å se at en large på BikBok er en small i en annen butikk, skrev Emma. Selv satt hun og gråt i et prøverom fordi hun kun fikk en kjempepopulær slengbukse i størrelse XL halvveis opp på lårene.

– Jeg vil at alle politikerne skal komme på banen og si at dette er noe som vi vil ha slutt på. Fordi ingen skal sitte og gråte på et prøverom, avsluttet Krohn-Dale leserinnlegget sitt.

Torsdag tok Jenny Klinge (Sp) saka opp i Stortingets spørretime, og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) kom med sitt svar.

Stor respons

– Meldinger på sms, Facebook og Instagram har strømmet inn fra folk over hele landet, og jeg har vært intervjuet i TV og radio. Politikere har kommet på banen og utspillet mitt ble tatt opp i Stortinget. Kjempegreier, sier en storfornøyd 16-åring.

– Hva går tilbakemeldingene på?

– Noen få skriver at jeg bør slanke meg eller ta en joggetur i stedet for å kritisere størrelsen på klær. Men de aller, aller fleste skriver at de er enig i at slik klesstørrelsene fungerer nå bidrar de til økt kroppspress.

– Jeg synes at kropp og utseende har for stor plass i livet til mange ungdommer. Det ønsker jeg å bidra til å forandre, sier Krohn-Dale, som ikke har tenkt å gi seg med dette.

Aktivist

På kvinnedagen 8. mars er hun invitert til Volda til å holde tale. Der skal hun snakke om klesstørrelser, kroppspress og feminisme, forteller hun.

– Jeg håper på flere slike forespørsler, for jeg ønsker virkelig å være en aktivist som bidrar til forandring på dette feltet.

– Hva ønsker du å oppnå?

– Målet er å få flere og mer varierte størrelser inn i butikkene. Og å få fram at folk skal vite at de er bra nok som de er.

– Det er klesstørrelsen som er feil, mener Emma Krohn-Dale.