Mannen var i Sunnmøre tingrett tiltalt for å ha utnyttet ei psykisk utviklingshemmet kvinne seksuelt. Kvinnen har i tilrettelagt avhør forklart at mannen ved to anledninger hadde samleier med henne.

Mannen har hele tiden nektet for å ha gjort dette.

Enstemmig dom

Aktor la ned påstand om to år i fengsel. Kvinnens bistandsadvokat ba retten idømme oppreisningserstatning på 150.000 kroner.

Retten fant det ikke bevist utover rimelig tvil at mannen hadde hatt samleie eller seksuell kontakt med kvinnen, og mannen ble frikjent.

Dommen var enstemmig.

Sunnmøre tingrett: Politiadvokat Julie Ulstein (i midten) var aktor i saka. Her i samtale med mannens forsvarer Torgeir Hovland Langva og bistandsadvokat Mari Vik-Slettvoll. Foto: Stig Vågnes

Mannen frifinnes også for kravet om oppreisningserstatning. Beviskravet i erstatningssaker er lavere. Fraværet av bevis som underbygger fornærmedes forklaring om samleier, fører til at retten mener at det ikke  foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at tiltalte gjennomførte samleie, står det i dommen.

Ord mot ord

Det var i november 2016 at kvinnen var hjemme hos tiltalte. Hun kom sammen med en kompis av mannen. Da kompisen gikk, ble hun igjen.

Tiltalte og fornærmede har gitt helt ulike forklaringer om hva som så skjedde. Kvinnen har forklart at de hadde samleie mot hennes vilje og at hun syntes dette var ekkelt. Mannen har forklart at han ikke ønsket å ha kvinnen der, at hun tok ham i hånda og ville kysse, men at han sa nei og fortalte at han hadde kone.

Kvinnen har også forklart at hun og mannen hadde samleie to dager senere. Mannen har nektet for at hun var hos ham denne dagen.

Mannen ble pågrepet dagen etter, og sa først til politiet at kvinnen ikke hadde vært i hans leilighet. Denne forklaringen har han i seinere endret. Retten kan ikke utelukke at pågripelsessituasjonen og sjokket han opplevde utløste benektelsen, står det i dommen.

Retten mener at kvinnens forklaring må sees i lys av det som er opplyst om hennes fungering og hennes fokus på å få seg kjæreste.

DNA-funn

Vitner har beskrevet at fornærmede har hatt reaksjoner i ettertid. Fornærmede har selv beskrevet søvnvansker. Retten mener beskrivelsene underbygger at hun må ha hatt en form for sterk negativ opplevelse hos tiltalte, men at dette ikke nødvendigvis underbygger grunnlaget i tiltalen.

Undersøkelser gjort av kvinnen på overgrepsmottaket kunne verken bekrefte eller avkrefte om et samleie hadde funnet sted.

Funn av DNA på fornærmedes kropp, gjort dagen etter at kvinnen har forklart at det siste samleie fant sted, underbygger kvinnens forklaring om kontakt med tiltalte. Retten mener imidlertid at bevisene rundt en senere kontakt og hva som skjedde ikke er tilstrekkelige til en domfellelse.

– God og velbegrunna dom

Forsvarer Torgeir Hovland Langva har ikke snakket med mannen om dommen ennå, men har følgende kommentar:

– Jeg synes det er en riktig og velbegrunna dom, sier forsvareren.