Helene Honningsvåg Formo og Marie Hansen fra Ålesund er begge aktive i Unge Høyre og svært opptatt av diskusjonen om eggdonasjon som foregår i partiet for tida. På årsmøtet i fylkespartiene både i Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane ble det flertall for å tillate eggdonasjon, mens flertallet i partiets prinsipprogramkomité mener det motsatte. Det er venta at saka vil skape stor debatt på Høyres landsmøte i april.

Likestilling

I Ålesund har de to unge politikerne valgt å engasjere seg i en sak som de mener både handler om likestilling og folks frihet til å velge.

– For mange blir det et spørsmål om ideologi og personlige grenser for hva de mener er akseptabelt. Men som politikere har vi ingen rett til å nekte ufrivillig barnløse denne muligheten til å få oppfylt sitt aller høyeste ønske, sier Marie og Helene.

Frivillig behandling

De to mener at det er naturlig å tillate eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon.

– Motstanderne argumenterer med at dette kan innebære en helserisiko, men hvis voksne kvinner ønsker å gjennomgå dette medisinske inngrepet, kan ikke vi som politikere nekte dem det.

– Hva med barnas rett til å kjenne sitt biologiske opphav?

– Vi skjønner at mange er urolige for dette, men hvis eggdonasjon blir tillatt i Norge, kan vi velge å bare tillate åpen eggdonasjon. Da har barnet rett til å få vite hvem som er den genetiske moren etter at det fyller 18 år.

Klar argumentasjon

– Nå håper vi at vår delegasjon på landsmøtet i april vil være klare og tydelige i sin argumentasjon for eggdonasjon.

De har også en klar formening om at både alder og kjønn har betydning for hva folk mener om eggdonasjon.

– Likestillingsperspektivet gjør at kvinner er mer positive enn menn, og vi har nok hørt kommentarer som går på at vi er for unge til å mene noe om ei så viktig sak. Av og til kan det være frustrerende å være ung i politikken, men vi er trygge på dette standpunktet og vet hva vi snakker om, slår de to fast.

Verdidebatt

Dag Olav Tennfjord er fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre. I motsetning til i fjor, stemte han i år for å tillate eggdonasjon.

– Og dette synet vil vi også forfekte på landsmøtet. Dette er en verdidebatt som vi har tatt på alvor i Høyre, og i vårt fylke har vi tenkt oss fram til et standpunkt som ikke er det samme som i fjor. Vi har også fått mer kunnskap, og synes vi har nærmet oss temaet på en saklig måte.

– Vil Møre og Romsdal Høyre stemme samla for eggdonasjon på landsmøtet?

– Høyre har ingen tradisjon for å binde sine medlemmer, slår Tennfjord fast.