Seniorrådgiver i Adecco, Trine Elise Rødal, har sett det mange ganger. Unge, flinke, kjekke mennesker som ikke får seg jobb.

– Etter utallige søknader og avslag er det lett å miste mot og sjølrespekt og mure seg inne på rommet med dataspillene sine, sier hun til Sunnmørsposten.

Et studieløp med bachelor eller master er heller ikke nødvendigvis en døråpner. Så står ungdommen der med 500.000 kroner i studiegjeld uten jobb.

– Tidligere var det ikke noe problem å få seg sommerjobb i vaskeri, suvenirbutikk, gatekjøkken osv. Slik er det ikke lenger.

– Om du er under 18 år må du i dag ha slektninger som kan ta deg inn i arbeidslivet. Det betyr at det er ganske mange som står utenfor.

Lite som skal til

Rødal har i nær familie sett effekten etter utallige søknader og avslag.

Hun har også sett hvor lite som skal til for å snu den negative utviklingen når ungdommen står der med jobb og egen inntekt. Nå utfordrer hun arbeidsgiverne til å bruke sin fantasi og skape jobber til ungdommen i alderen 16 til 30 år. En behøver ikke legge lista så høyt. NAV kan bidra med støtteordninger.

– Det er nå i februar at de fleste sommerjobbene lyses ut. Derfor ønsker jeg å gå bredt ut og utfordre næringslivet i vårt område – for så vidt også det offentlige; storkommunen Ålesund, – til storstilt dugnad for å skaffe jobber til ungdom.

Arbeidsgiverne må være litt kreative, kanskje skape en lagerjobb, noe innen pleie, hjelp i fruktdisken, ryddehjelp hos frisør osv. Gi ungdommen en sjanse fra de er 16 år!

Samfunnsansvar

– I Adecco skaffer vi jobber til mange hver dag både i engasjement, vikariat og faste stillinger. Vi er i kontakt med veldig mange mennesker og vi bidrar, men vi er avhengig av forespørsler fra næringslivet, sier Rødal, som her vil gå langt ut over sin rolle i Adecco.

– Som en som rekrutterer folk til jobber føler jeg et samfunnsansvar. Derfor har jeg lyst til å gå ut på denne måten og oppfordre alle til mobilisering.

Hun oppfordrer også de som har oppdrag til ungdom under 18 år til å synliggjøre det bedre.

– Kanskje kan arbeidsgiverne gå sammen og lage et jobbtorg som viser alle jobbene for ungdommen. Her kan media bidra, sier Rødal.

Internships

Det finnes unntak. Rødal nevner bedrifter som er flinke til å rekruttere unge. Blant annet Ekornes, Tafjord kraft, H.I Giørtz sønner AS og Coop. Ekornes har annonsert etter folk til internships – praksisplass for studenter. Hun oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Vi burde få inn noen i alle bransjer, påpeker hun.

– Internships kan lages i samarbeid med NTNU. Hver sommer lyser Adecco ut en konsernsjefstilling i ti uker med lønn på 100.000 kroner der studenter får prøve seg, de får reise og de er med på ledermøter. Dette er en ordentlig stilling der de får kjørt seg. Dette er også en gimmick der de får publisitet rundt det. Men hvorfor ikke gjøre mer av slikt? Også mange på 55–60 år har mye kompetanse som kan bidra i arbeidslivet. Bedrifter må gjerne ta kontakt med oss for å få tak i seniorer til styrer og posisjoner som krever lang kompetanse og erfaring, sier Rødal.