– Norges Squashforbund har fått en million kroner fra Sparebankstiftelsen DNB for å få barn ut i flere idretter. Midlene blir nå fordelt i form av en god del utstyr til i alt 12 klubber rundt om i landet, deriblant oss, sier Anne Marie Tabbara, og snakker dels på vegne av Ålesund Squash Klubb, dels på vegne av treningssenterkjeden Sprek 365.

For et drøyt halvår etter at hun og ektemannen Bahige solgte det som må kunne betegnes som livsverka sine – to treningssentre med i alt fire avdelinger, nettopp til Sprek 365, er det hos disse begge nå jobber.

– Og Ålesund Squash Klubb, som vi starta på 80-tallet, har vi tatt med oss inn i kjeden, forklarer hun. Sprek 365 har sju squashbaner i distriktet – fire ved senteret i Fremmerholen i Ålesund og tre på Valderøya.

Squashskole og junioravdeling

Men så var det barnesquashen, da. Planen er oppstart av ei egen junioravdeling i klubben, og videre squashskole samt egne klubbtreninger for juniorer både i Ålesund og Giske.

– Når det gjelder squashskolen så blir denne i første omgang for barn i alderen 7–13 år, så får vi se om vi kanskje skal åpne for enda yngre deltakere etter hvert. Opplegget vi skal kjøre er britisk og heter Off The Wall Squash. For selv om en strengt tatt kan spille squash uten grunnleggende opplæring også, er det en god del å sette seg inn i. Off The Wall Squash består av ti seksjoner og undervegs er det seks ulike nivåer, der hvert bestått nivå gir diplom og nytt level-bånd (armbånd i ulike farger, avhengig av ferdighetsgrad), sier Tabbara.

Håper på oppstart i april

– Må man være medlem av Sprek 365 for å kunne melde seg på squashskolen?

– Nei. Det trenger man først hvis man vil trene utover skolen og de faste klubbtreningene. Men: Alle som skal gå squashskole må melde seg inn i Ålesund Squash Klubb, sier Tabbara, og legger til at de vil måtte begrense antall deltakere per kurs til 20 i Ålesund og 16 på Valderøya.

– Når er dere i gang?

– Etter planen alt tidlig i april. Før vi kommer så langt skal vi utdanne flere trenere, vi skal rundt på skolene og informere om tilbudet, og så skal det holdes et par åpne dager, der barn og unge kan komme og prøve ut hva dette er for noe, forteller hun.

– På sikt, og i tillegg til det opplegget jeg nå skisserer, er det også et håp å få til squashtrening for barn i samarbeid med skolefritidsordninger rundt om.

– Squash er en idrett du kan drive hele livet, og er ene spilleren sju og den andre 80 er det ingenting i vegen for at de to kan spille mot hverandre, avslutter hun.