Om kvelden, lørdag 10. februar, meldte politiet på Twitter om tilløp til brann hos Moa aldersboliger. Brannen ble raskt slukket, men det viste seg at noen hadde forsøkt å tenne på noen søppelsekker i en gang. Flere patruljer gjorde søk på stedet, men ingen er så langt pågrepet.

Helga etter, lørdag 17. februar, meldte politiet om branntilløp i en bossdunk på Moa. Her etterlyste politiet tips om mistenkelige personer ved Herdbana.

Dagen etter, søndag 18. februar, rykket nødetatene ut til et branntilløp ved Brødrene Sunde i Spjelkavika. To personer ble undersøkt av helsepersonell for røykeksponering.

En uke senere, søndag 25. februar, ble det varslet om branntilløp oppetter en vegg på Spjelkavik barneskole. Folk i området fikk varslet nødetatene, og brannen ble slukket raskt, med en liten skade på trekledninga til bygget.

Politiet: – Blir prioritert

Politioverbetjent Arild Helland ved forebyggende seksjon hos Møre og Romsdal politidistrikt forteller til Sunnmørsposten at dette er noe de tar alvorlig.

– Disse sakene har høgt fokus hos både etterforskere og andre i politiet nå, sier han.

– Vi undersøker dem så godt vi kan, samtidig som vi har sonderinger ute i de forskjellige miljøene for å finne ut av hvem som står bak.

Han kan ikke si noe ennå om det fins en sammenheng mellom brannene.

– Det kan være en enkeltperson som har gjort det, eller det kan ha vært flere forskjellige gjerningspersoner, det er for tidlig å si ennå, sier Helland.

– Det er derfor det er viktig å etterforske alle tilløpene med like stor tyngde for å se om der er en sammenheng.

Helland forteller også at politiet har erfaring med å ha løst lignende saker fra før, og at de har god tro på at de skal løse dette også. Han understreker at det er viktig at publikum er våkne.

– Om noen ser noe unormalt er det svært viktig at de tar kontakt med nødetatene, forteller han.

Røyken er det farligste

Arne Sigurd Hansen, leder hos beredskap ved Ålesund brannvesen, er enig i at det er viktig at folk melder ifra.

– Det er veldig vesentlig at folk er flinke til å melde om noe skulle skje. 110-sentralen er tilgjengelig hele døgnet, så folk må bare ta kontakt, sier han.

Hansen forteller at om folk har mulighet til det, må de gjerne forsøke å slukke branntilløp med pulverapparat eller vann om det er tilgjengelig.

– Ring nødnummeret og prøv å slukke om mulig. Pass på å ikke gå inn i røykfylte områder, da røyken kan være veldig farlig, oppfordrer han.

Rektor: – Trist

Rektor ved Spjelkavik barneskole, Harald Eidsaa, forteller at det er trist at noen kan finne på å gjøre noe sånt.

– Trist er det eneste ordet som kan beskrive dette, forteller han.

– Vi har massevis av barn på skolen som kan bli redde og bekymra. Barn skal ikke måtte være redde for å gå på skolen fordi de tror den vil brenne ned.

Rektoren tror ikke at de som har prøvd å tenne på skolen helt har tenkt over konsekvensen av det de prøvde på.

– Det spiller ingen rolle om det er en skole, et bolighus eller et kjøpesenter. Om det tar virkelig fyr vil det få store konsekvenser.

Eidsaa forteller at det er første gang de har opplevd noe slikt.

– Vi har aldri opplevd noen form for hærverk før. Jeg håper virkelig at det bare var et engangstilfelle, og at politiet får tak i de som står bak, sier han og legger til at han er glad det ble så lite skade som det ble.

– Det var sjela som ble skada. Det er tanken bak dette som er skremmende og trist, sier han.

Fasaden på Spjelkavik barneskole fikk mindre skader etter branntilløpet sist søndag. Foto: Jørn Helge Egset