Det er Haram kommune som har varslet om skadene på lokalvegene.

– Haram kommune er bekymret for at dette skjer allerede nå, før den «tunge» anleggsperioden er i gang. Samferdselssjefen vil følge opp dette forholdet, skriver fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik i et notat til planutvalget i fylket.

Kjenner ikke kostnadene

Leder i utvalget, Frank Sve (Frp), varsler at de vil følge utbyggingen av Nordøyvegen nøye, men at de nå ikke vet hva det vil koste å utbedre lokalvegene.

– Vi er blitt varslet om at vi skal få en rapport om dette seinere. Vi vet derfor ikke nå hva en utbedring vil koste, sier Sve.

Da Fylkestinget vedtok utbyggingen av Nordøyvegen valgte de bevisst å ikke ta med kostnadene med å utbedre og oppgradere lokalvegene på øyene. Årsaken til det var at økonomien i Nordøyvegprosjektet allerede var presset.

Hubro og ferje

I tillegg til problemene med lokalvegene må det gjennomføres utbedringer tilknyttet ferjekaia på Skjelten og et planlagt massedeponi på Fjørtofta må flyttes som følge av hekkende hubro på øya.

– Disse to prosjektene kan gjennomføres innenfor de rammene som er vedtatt, sier Sve.

Han varsler nå at planutvalget i fylket har bedt om at de får fortløpende rapporter fra Statens vegvesen om utviklingen av milliardprosjektet.

– Vi ønsker å gjennomføre en detaljstyring av dette prosjektet, sier Sve.

Det innebærer at vegvesenet ikke får anledning til å bruke en innsparing på et område og flytte det til en annen del av prosjektet, uten at det er klarert på politisk hold.

– Vi stiller som krav en detaljert rapportering fra Staten vegvesen til den administrative styringsgruppa i fylket og fra dem og videre til planutvalget, sier Sve, som ikke frykter store overskridelser.

– Jeg har hele tiden ment vi har lagt tallene for høyt. Kostnadene med forskjæringen som nå er gjennomført viser at de blir rimeligere enn det som vi la inn, sier Sve.

Planutvalget i fylket vil gjennomføre detaljstyring av utbyggingen av Nordøyvegen, sier Frps Frank Sve. Foto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø
Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik varsler i et notat til Planutvalget at byggingen av Nordøyvegen allerede har støtt på flere problemer. Foto: Kjell Herskedal