Det er ikke uvanlig å bli møtt med slike holdninger for dem som er kreftoverlevere. Det forteller Merete Kløvning, kreftkoordinator i Ålesund og Tanja Yvonne Alme, kreftkoordinator i Sula. Begge har mange års erfaring i å møte kreftoverlevere og pårørende. De har begge vært kreftkoordinatorer siden ordningen starta opp i 2012. De er kommunalt ansatte, og har delvis vært støttet av Kreftforeningen.

BAKGRUNN: – Ja, jeg er kreftfri, men ikke frisk

Hva nå?

Det ligger ofte en forventning i at en skal være i lykkerus når en er blitt kreftfri, forteller de. Så er det likevel av og til ikke slik. Mange kan slite med seinskader. Noen kan få psykiske plager. Andre kan få økonomiske problemer etter sjukdommen.

– Man kan se frisk ut, men likevel ikke være det. Kreftoverlevere kan få negative kommentarer for å ha klart en fjelltur, men likevel ikke være tilbake i full jobb, sier Kløvning og Alme. De kjenner godt igjen beskrivelsene som Synnøve Thevik kom med da hun delte sin historie i Sunnmørsposten mandag. Som kreftkoordinatorer har de truffet mange som har samme opplevelser.

– Det kan også være tøft å være pårørende til en som er ferdigbehandla for kreft. Kreften rammer hele familien, sier de. De mener det er altfor liten kunnskap om seinskader etter kreftbehandling.

– Mange tror at man blir sjuk, så behandlet, og så enten blir man frisk eller så dør man. Slik er det ikke. Det er så mange ulike typer, behandlinger og bivirkninger. Det ligger en forventning i at en skal være lykkelig og kreftfri, men det er ikke bare å knipse og så er alt som før, sier de.

Kreftkoordinatorene jobber med folkeopplysning, de jobber direkte mot pasienter og pårørende, med undervisning og kompetanseheving og inn mot systemet med rutiner og prosedyrer. De er et lavterskeltilbud. Noen som kan hjelpe i alle sjukdomsfaser, også etter at behandling er ferdig.

Første fredag i hver måned arrangeres fredagskafé.

– Dette er veldig populært. Vi har forskjellige tema og foredragsholdere. Det er et viktig lavterskeltilbud der en treffer andre, og det er åpent for folk fra alle kommuner, sier de to. De oppfordrer folk til å ta kontakt. De kan hjelpe med mye.