Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kom tirsdag til Ålesund for å få vite mer om erfaringene fra prøveprosjektet «Fishing for Litter». Resultatene gjør at statsråden tror det er mulig å gjøre butikk på avfall og gamle fiskeriredskaper som fiskeflåten samler inn på havet.

– Det er utrolige verdier det er snakk om her. Vi tror myndighetene bør sørge for å ha en returordning på land med mottak, men derfra tror jeg det vil bli business, forteller Sandberg til Sunnmørsposten.

Ny teknologi

Frp-statsråden tror at ny teknologi kan gjøre at innsamlingen også kan gjøres mer effektiv enn i dag og at det kan føre til at bedrifter også kan være interessert i å samle inn avfall på egen hånd.

– Vi ser at flere viser interesse for å ta større del av den jobben. Vi får droner og teknologi som kan finne denne type søppel i større grad. Og jeg tror at vi i løpet av kort tid vil se at det blir butikk av det å få søpla på land og gjenbruke den, forteller Sandberg.

Han mener fiskerne selv også er bevisste problemet:

– Er det noen som er opptatt av reint hav, så er det fiskerne selv. For de veit at om det ikke ryddes opp i havet, så vil framtida deres stå i fare. Vi kan ikke være vitne til at skrot og søppel – og særlig plast – skal ta fra generasjoner levebrødet framover, påpeker han.

Ålesund best i klassen

Gjennom prøveprosjektet «Fishing for Litter» er fiskebåter utstyrt med store sekker hvor de samler opp avfall som tas om bord med trålen, eller andre fiskeredskaper. Dette får de levere på land – uten å betale.

Ifølge en rapport som oppsummerer erfaringene, har Ålesund vært klart best når det gjelder å gjenvinne det som samles opp.

Av drøyt 43 tonn som er levert i Ålesund i løpet av disse to årene, er mer enn 41 tonn gått til gjenvinning. Noe av suksessfaktoren er trolig at avfallsselskapet Sunn-Trans selv har tatt grep med å sortere ut avfall.

Men gjenvinning er ikke uten utfordringer. Nofir (Norsk Fiskeriretur) som har tatt hånd om det som skal gjenbrukes, mener verdien av de mottatte materialene er begrenset.

Nå er det klart at prøveprosjektet blir videreført ut året før man vil oppsummere.

Volstad Shipping: – Slipper å betale for andres avfall (for abonnenter)

Reportasje: Fuglefjellet fylles opp av plast og gamle fiskegarn (for abonnenter)

(saka fortsetter under)

Kan ødelegge for fisket

I tillegg til plast og annet skrot havner store mengder garn og tauverk hvert år på havet.

Mye av dette blir stående som spøkelsesgarn som etter hvert fylles av død fisk – og havner seinere i fangsten til fiskerne.

Nordic Wildfish på Valderøya er blant dem som har vært ivrige bidragsytere i prosjektet.

– Før skar vi det bare av og lot det gå tilbake i havet. Nå tar vi det med inn. Da løser vi to problem; vi fjerner plasten og vi fjerner «ghost fishing», forteller daglig leder Tore Roaldsnes hos rederiet.

Roaldsnes forteller at fartøy i løpet av én tur kan få om bord flere hundre teiner som er brukt til å fiske snøkrabbe.

– Det som skjer i Barentshavet med krabbeteiner er i ferd med å ødelegge snøkrabbefisket og kan ødelegge rekefisket, sier han.og kan ødelegge rekefisket, sier han.