Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sa i går til Sunnmørsposten nei til å forhåndsinnkreve bompenger til Møreaksen på ferja mellom Molde og Vestnes.

Det til tross ber nå Orten han vurdere en søknad om bompenger.

– Jeg mener departementet bør vurdere en søknad. Det er vel aktuelt både for Møreaksen og Hordfast. Når det kan være aktuelt å starte opp må vurderes opp imot oppstartstidspunkt for selve prosjektet, skriver Orten i en sms til Sunnmørsposten.

Han er for øyeblikket på reise med samferdselskomiteen.

– Så du er uenig med Ketil Solvik-Olsen som sier nei?

– Forhåndsinnkreving har blitt gjort i lignende prosjekter og jeg mener det bør vurderes også for Møreaksen. Det normale er vel tre år med forhåndsinnkreving. Tidspunktet for en slik søknad og videre behandling må tas med departementet, skriver Orten.

Møte med departementet

Han anbefaler ledelsen i Møreaksen å ta et møte direkte med departementet for å diskutere denne saka.

– Jeg vil anbefale Møreaksen å ta et møte med departementet for å diskutere videre fremdrift og hvordan prosjektet skal jobbe videre med opplegget for bompengeinnkreving, påpeker Orten.

Og viser til at ferjer i utgangspunktet er en evigvarende bomstasjon.

– Ferjer utgjør en evigvarende bomstasjon. Ferjeavløsningsprosjekter vil redusere bompengeperioden. Møreaksen og de andre fjordkryssingsprosjektene skal uansett delfinansieres med bompenger, og det vil være naturlig å vurdere om det skal startes med forhåndsinnkreving, sier han.

60 kroner mer for personbiler

Det er ferjestrekningen mellom Molde–Vestnes og Solholmen–Mordalsvågen som er aktuelle for forhåndsinnkreving av bompenger. Med en taktøkning på 40 prosent vil det for strekningen Molde–Vestnes gi 44 millioner i året i bompengeinntekt. For en personbil vil da prisen øke med rundt 60 kroner før rabatter.

Daglig leder i Møreaksen, Harald Espeland, skriver i brevet til Statens vegvesen at pengene skal brukes til å starte med grunnerverv.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier nei til forhåndsinnkreving av bompenger til Møreaksen på blant annet ferjestrekningen Molde-Vestnes. Nå blir han utfordret av Høyres leder av samferdselskomiteen på Stortinget, Helge Orten. Han ber ledelsen i Møreaksen ta et møte med Solvik-Olsen. Foto: Knut Arne Aarset