Natt til søndag 22. oktober, etter alt å dømme en gang mellom midnatt og klokka 00.30, treffer en fritidsbåt Tyskholmen i Ålesund. De tre mennene i 40-åra som er om bord, havner alle i sjøen. To av dem kommer seg i land på holmene, men den tredje, 47-årige Ronny Røbekkk fra Ålesund, blir søndag formiddag funnet omkommet i vannet. En redningsaksjon blei først iverksatt etter ei melding ved 08.30-tida om at en fritidsbåt var observert gående i ring på Hessafjorden - og rundt 30 minutter seinere om at det var observert personer på land i Tyskholmen-området som ropte om hjelp.

Tyskholmen-ulykka: Alt om ulykka her.

Ikke oppmerksom nok

Spesialenheten har nå gransket politiets håndtering av nødanropet og konkludert med at saken henlegges.

Spesialenheten er av den oppfatning at politibetjenten på vakt i operasjonssentralen ikke stilte tilstrekkelig oppfølgingsspørsmål for å forsikre seg om at hun hadde fått med seg all relevant informasjon fra melder. Gitt at hennes muligheter til å oppfatte opplysningene fra melder var påvirket av forstyrrelser, burde hun ha bedt melder gjenta det hun sa, skriver Spesialenheten for politisaker i sitt påtalevedtak.

Her kan du lese hele vedtaket til spesialenheten.

Brøt tjenesteplikt

- Spesialenheten mener at operatøren har brutt sin tjenesteplikt som operatør. Spesialenheten kan imidlertid ikke se at pliktbruddet er grovt og henlegger saken.

- Spesialenheten kan ikke se at operatøren har opptrådt svært klanderverdig og at det er grunnlag for sterk bebreidelse. Det er blant annet lagt vekt på at hun som operatør skulle foreta krevende vurderinger på kort tid i en travel arbeidssituasjon.

Henlegger saken

Under etterforskningen mot en annen politibetjent og operasjonsleder finner Spesialenheten at de ikke har brutt noen tjenesteplikt.

- Saken henlegges også for dem som intet straffbart forhold anses bevist.

Spesialenheten har også kommet til at det ikke er grunnlag for å reagere med foretaksstraff.

Etterforsket

Spesialenheten startet etterforskning av politiets håndtering av en innringer som varslet om båtdur og et høyt smell natt til 22. oktober, med bakgrunn i medieoppslag i Sunnmørsposten og NRK.

I medieoppslagene var det beskrevet at redningsaksjon ble iverksatt etter at politiet 22. oktober 2017 kl. 08.36 fikk melding om en båt som kjørte i ring i Hessafjorden. Kl. 09.06 kom det melding om at det var observert personer på Tyskholmen som ropte om hjelp. To personer ble berget i land. En tredje person ble funnet omkommet. Det viste seg at operasjonssentralen i Møre og Romsdal hadde mottatt anrop ca. kl. 00.24 fra en person som var bekymret etter å ha hørt et dunk i retning holmene.

Lydopptak av nødsamtalen

Spesialenheten har gjennomgått lydopptak av kommunikasjonen mellom politiets operasjonssentral og melder klokka 00.24.

- Melder forteller at de hørte en motorbåt og deretter et kraftig smell, som om en båt kjørte på en holme eller et skjær. Hun sier at de ikke kan se noe og at ikke lenger kan høre noe, men at de begge er veldig bekymret for om det kan ha skjedde noe med en båt og at noen trenger hjelp. Hun fortsetter med å si at de ikke vet hvor smellet kom fra, men at de antar at det kom fra "holmane".

Operatøren spør så om nærmere stedsbeskrivelse og melder gjentar at de mener smellet kom fra området ved holmane. Hun forteller at det er veldig stille og rolig på sjøen, og de hører alle lyder veldig godt. Operatøren anmoder om å følge med og se utover sjøen for å se om de ser lys eller båttrafikk. Operatøren avslutter samtalen med å si at hun har notert opplysningene, og at de skal se om de får flere meldinger av tilsvarende innhold.

Les flere saker om Tyskholmen-ulykka: