Først søndag morgen blei det satt i gang en redningsaksjon. Dette til tross for at politiet fikk inn et nødanrop klokka 00.23. Det var Annbjørg Jarnes som ringte inn. Hun og mannen satt i naustet sitt i Langevåg, og hadde hørt et kraftig smell fra sjøen. Mannen hennes hadde også like før registrert lyden av en båtmotor, og de to var urolige.

Operatøren som mottok meldingen, oppfattet ikke alvoret, og oppfattet heller ikke at Jarnes fortalte at mannen hadde hørt motorlyd like før smellet. Dermed blei det ikke satt i gang noen redningsaksjon. Hovedredningssentralen blei ikke varsla om en mulig ulykke til sjøs, og brannvesenet, som i ettertid har sagt at de kunne vært på stedet på ti minutter med brannbåten, blei ikke varsla.

– Dette vil vi gå og lure på resten av livet. Kunne Ronny ha vært berga om ting ble gjort riktig? sier Kai Røbekk, som er far til avdøde Ronny Røbekk.

Henlagt

Her kan du lese hele vedtaket til spesialenheten.

– Det er heilt latterlig at de ikke har gjort noe straffbart. Det er jo straffbart å unnlate å hjelpe folk i nød, sier Kai Røbekk, som er far til avdøde Ronny Røbekk.

– Når de får en klar og tydelig melding om at en båt har kræsja, og så venter åtte timer med å rykke ut, så sier det seg selv at mye er gjort feil, sier han.

Mistet sønnen: Kari og Kai Røbekk mistet sønnen Ronny (innfelt) i båtulykka ved Tyskholmen 20. oktober i fjor. Foto: Staale Wattø/privat

Han reagerer på at saka ikke får noen konsekvenser for politiet.

– Jeg har sagt det før, at de som jobbet der burde få seg noe annet å gjøre. Men om vi nå begynner å protestere enda mer, så er det vel ikke noe hjelp i nå. Når Spesialenheten har kommet fram til dette, da blir det sånn, sier Røbekk.

Tyskholmen-ulykka: Alt om ulykka her.

Hun ringte inn nødanropet: – Sa ganske tydelig fra

Det var Annbjørg Jarnes som ringte inn nødanropet klokka 00.23 den aktuelle natta. Hun har selv fått høre lydloggen, og sier hun er sikker på at hun fikk sagt det hun skulle si, klart og tydelig.

– En må jo være trygg på at når du ringer politiet så blir du tatt på alvor. Så dette mener jeg er en grov forsømmelse. Operatøren som tok imot samtalen, gjorde ikke jobben sin, og rapporterte ikke videre om motorlyden i forkant. Kun at vi hørte et dunk. Det var jo motorlyden i forkant som gjorde at vi ble bekymra, sier Jarnes.

Hun synes det er bra at Spesialenheten kommer med kritikk, selv om politiet ikke straffes etter hendelsen.

Ringte politiet: Annbjørg og Geir Jarnes ved naustet der de var da ulykka skjedde. Det var mørkt og de så ingen ting, men Geir hørte lyden av en motorbåt. Begge to hørte lyden av et smell fra holmene. Foto: Privat

Jarnes er kritisk til operatøren som tok imot samtalen, men også til de som har ansvar for å ansette operatøren, og til politiets rutiner.

– To personer bør høre gjennom en lydlogg før man vraker en nødmelding, i alle fall når det er melding om ei mulig båtulykke. Det er jo straffbart å ikke hjelpe til om man kjører forbi ei trafikkulykke. Da bør det også være straffbart å ikke rykke ut på ei nødmelding. Men de som skulle rykke kunne jo ikke vite det, de har ikke fått visst det de burde vite.

Politimesteren: – Oppfatta ikke alvoret

Politimester Ingar Bøen Foto: Vetle B. Farstad

Politimester Ingar Bøen sier til Sunnmørsposten at folk som ringer til politiet blir tatt på alvor.

– Det ble også hun som ringte inn samtalen her. Problemet var at operatøren ikke klarte å fange opp alt som ble sagt. Ikke at vedkommende ikke ble tatt på alvor, sier Bøen.

– Lærdommen i denne saka er at vi må ta innover oss at det er ikke alltid vi kan ha fått med oss det som blir sagt, særlig hvis der er støykilder rundt slik det var denne kvelden. Da må vi ta høyde for det ved at en stiller flere spørsmål eller at en går gjennom lydloggen for å høre om det var noe vi missa på, sier politimesteren.