– Hun har bedt om unnskyldning. Selv om det satt langt inne, skal vi ta den på alvor. Vi forventer nå at hun vil endre sin retorikk, sier Frisvoll til Sunnmørsposten.

Ny fylkesleder

Lørdag blir hun trolig valgt til ny fylkesleder i Kristelig Folkeparti i Møre og Romsdal.

På Stortinget sitter KrF med nøkkelen til et eventuelt mistillitsforslag til justisministeren.

Jonas Gahr Støre (Ap) vil slutte seg til mistillitsforslaget fra partiet Rødt om å reise mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men KrF må også med om det skal få flertall.

I programmet «Debatten» på NRK1 torsdag kveld ville ikke partileder Knut Arild Hareide i KrF foreløpig gi noe klart signal om hvordan partiet vil forholde seg til saka før den blir behandlet neste tirsdag.

De fleste kommentarer går derimot ut på at KrF ikke vil bidra til mistillit.

Tabbekvoten oppbrukt

– Sylvi Listhaug har brukt opp tabbekvoten sin. Unnskyldningen satt langt inne, og det gikk mange dager før hun trakk Facebook-innlegget sitt. Det sier noe om hennes holdninger. Likevel har hun bedt om unnskyldning, og dermed må vi legge dette bak oss, sier Randi Walderhaug Frisvoll, som ikke ønsker å bidra til at Listhaug for mange blir sett på som offer i denne debatten.

– Dessverre står hun for holdninger som vi ser i flere høyrepopulistiske partier rundt om i Europa i dag, sier Frisvoll.

– Hvordan oppleves det å være i et parti som har makt til å velte justisministeren og har en posisjon i Stortinget som kan avgjøre flere viktige saker?

Privat utspill

I det nevnte programmet «Debatten» var det også et innlegg fra nyvalgt leder i Ålesund Unge Høyre, Preben Dimmen (19), som mente Arbeiderpartiet slår politisk mynt på tragedien på Utøya 22. juli 2011.

Dimmen sier til Sunnmørsposten dagen derpå at han holder fast på uttalelsen, men understreker at dette er hans helt personlige mening som han har resonnert seg fram til i løpet av den tida debatten omkring Listhaug har florert.

Sandra Bruflot i Unge Høyre sentralt stiller seg ikke bak uttalelsen til Preben.

Tar avstand

– Jeg synes Facebook-meldingen til justisministeren var langt over streken. At hun valgte å publisere det samme dag som premieren på «Utøya 22. juli» var direkte ufint ovenfor alle som ble rammet av terrorangrepet. Jeg er glad for at justisministeren har slettet og beklaget statusen. Det er Unge Høyres syn», skriver Bruflot i en e-post til Sunnmørsposten.

– Ville du ha uttalt deg slik du gjorde dersom du visste hvilke reaksjoner som kom, Preben Dimmen?

– Jeg var klar over Høyre og Unge Høyres syn i denne saka. Det kom derfor ikke som noen overraskelse. Jeg vil gjenta at det var min personlige mening i en spesiell sak. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på innlegget, men også noen sterkt negative, sier Unge Høyre-lederen i Ålesund.

Justisminister Sylvi Listhaug fra Ørskog har etter sterkt press beklaget et facebook-innlegg. Her er hun på sitt kontor i går med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. En Facebook-aksjon er satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Foto: NTB SCANPIX
Unge Høyre-leder i Ålesund, Preben Dimmen. Faksimile fra NRK «Debatten». Foto: Privat