Av 8.000 unge menn og kvinner som årlig gjennomfører førstegangstjeneste i Norge, er 1.000 fra Møre og Romsdal.

– Befolkningsmessig er dette en veldig stor andel. Fylket utmerker seg nasjonalt. Forsvarsviljen er åpenbart stor i Møre og Romsdal, sier major Jo Halgunset, sjef for innsatsstyrken Archery i HV-11.

Spydspissen av Heimevernet

Innsatsstyrken i Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt søker to ganger årlig etter nye soldater, som følge av naturlige utskiftinger.

På grunn av omlegging i Forsvaret – som innebærer bevaring av HV-11 – trengs det ytterlig flere menn og kvinner som kan gjøre en ekstra innsats i krise og krig.

Å ha gjennomført grunnleggende militær opplæring i Forsvaret er ett av kravene for å bli tatt opp i Heimevernet.

Men et problem i rekrutteringen er at Heimevernet ikke får tilgang til Forsvarets lister over dem som har gjennomført førstegangstjeneste – dette av personvernhensyn.

– Det gjør at vi må åpent ut og søke etter potensielle kandidater. Vi har ikke store midler til markedsføring. I år har vi blant annet forsøkt å finne nye kandidater via ledig stilling- basen hos Nav, sier Halgunset.

Får spesiell opplæring og utrustning

Tjenesten i det som kalles spydspissen av Heimevernets kampkraft, er for de spesielt motiverte. Soldatene får spesiell opplæring og utrustning. Mannskapene er frivillige, fra alle samfunnslag og med bred sivil og militær kompetanse.

– I tillegg til å være fysisk skikket må mannskapene ha interessen og muligheten til å trene 25–30 dager i året, sier Archery-sjefen.

Tjenesten er lønnet, og en menig soldat får om lag 30.000 kroner per år for 15 dagers innsats. Flere dager trening gir høyere beløp.

– Dette passer for eksempel godt for studenter. Det er vanlig at mannskapene fornyer treårskontraktene, gjerne flere ganger.

– Vi har folk fra begynnelsen av 20-årene til over 50 år i styrken, sier majoren.

Kameratskap for samfunnet

Kameratskap, god opplæring, personlig utvikling, et positivt nettverk og en grunn til å holde seg i form, er noen av fordelene ved å være med.

– Dette er en motiverende tjeneste for folk som er villige til å stille opp for samfunnet når det er behov for det. Det at så mange er med i 10-15-20 år viser jo at mange finner dette meningsfullt, sier han.

Ansvarsområdet til HV-11 strekker seg fra Sognefjorden i sør til grensa mot Trøndelag i nord. Innsatsstyrken skal være forberedt på å løse oppdrag i hele Norge.

Archery har sju tropper, som nå skal økes til åtte. Antall soldater økes fra 200 til 240.

I tillegg til gevær-, jeger- og skarpskyttertropp, har styrken tropper for sanitet, stab og samband. Både kvinner og menn oppfordres til å søke.

Archery har i dag over 70 soldater fra Sunnmøre. Sju av 200 soldater er kvinner.

Styrken har tilholdssted på Setnesmoen ved Åndalsnes, men øvelsene foregår på ulike steder – og gjerne i samarbeid med HV-avdelinger lokalt i distriktet.

Major Jo Halgunset (53) ble fra i fjor høst ny sjef for innsatsstyrken til HV-11. Han sier at Møre og Romsdal utmerker seg som et område med stor forsvarsvilje. Styrken søker flere soldater, første søknadsfrist er 20. mars. Foto: Julie Hjermstad/HV-11