– Nå kan vi endelig komme i gang, sa leder Robert Iversen, etter fellesnemndas møte på Volsdalen menighetshus torsdag.

Der ble det vedtatt reglement for administrasjonsutvalget, prosjektplan og arbeids- grupper som skal jobbe med storfellesrådet framover.

Nemnda vedtok også enstemmig å tilsette Svein-Rune Johannessen i en 30 prosent stilling som prosjektleder. I dag er han kirkeverge i Ålesund og blir kirkeverge for det nye fellesrådet.

Stillingen som prosjektleder ble utlyst, og det var tre andre søkere til denne.

– At den som blir ny kirkeverge også er prosjektleder for sammenslåingen er en løsning som har vært brukt andre steder i landet, sier Robert Iversen.

Synergieffekt oppgis som en av årsakene til det.

Johannessen har full stilling som kirkeverge i Ålesund.

– Så lenge jeg er prosjektleder, vil jeg delegere en del av kirkeverge-oppgavene til andre i staben min, sier han.

Johannessen er for øvrig også Ap-politiker i Ålesund kommune, som fra 1. januar 2020 slår seg sammen med Haram, Ørskog, Skodje og Sandøy.

– Kan bli for stort

Det er ikke bare fryd og gammen over sammenslåinger, ei heller i kirka.

– Vi tar til etterretning at Skodje og Ørskog blir en del av Ålesund og at vi må forholde oss til et større fellesråd. Men det kan vise seg å bli for stort, sier Ragnar Bakken fra Storfjorden kyrkjelege fellesråd. Selv er han fra Sjøholt i Ørskog.

– Menigheten kan føle at det blir for stor avstand mellom soknerådet og fellesrådet, sier Bakken. Mye av den kirkelige virksomheten skjer ute i menighetene og sokneråda. Dette vil fortsette som før. Det er ikke bestemt hvor servicekontoret for ålesundkirkene skal ligge.

Prestene vil være med

De 15 prestene i nye Ålesund er ikke ansatt av fellesrådene. De har biskopen som arbeidsgiver.

– Prestene står formelt på siden av dette. Samtidig blir vi veldig sterkt berørt. Vi samarbeider tett med de ansatte i fellesrådene, sier prost Svend Klemmetsby, medlem i fellesnemnda oppnevnt av Møre- biskopen.

– Prestenes røst er veldig viktig i det arbeidet som skal skje videre, sier Klemmetsby.

Den norske kirkes organisering etter 2020 er ikke avklart. Det kan da skje at prestene blir underlagt kirkevergene, noe mange prester og kirkeledere er svært skeptiske til.

– Prester bør ledes av en prest. Et minimum i en framtidig omorganisering må være at det er en vigslet leder for prestene, mener Klemmetsby.

Fra skummelt til positivt

Randi Walderhaug Frisvoll (KrF) fra Haram er eneste politisk oppnevnte representant i Ålesund kirkelige fellesnemnd, og nestleder der. Et arbeid hun ser som spennende, utfordrende og lærerikt å være med på.

– Det er viktig å styre sammenslåingen i en positiv retning for alle involverte.

– Selv om det kan være skummelt med endringer og noe nytt, så vil vanlige folk ikke merke noen forskjell på tjenestene, sier Frisvoll.

Hun har fått med seg at den kirkelige fellesnemnda trenger mer penger til å gjennomføre sammenslåingen.

– For meg blir det da viktig å synliggjøre behovet for dette i den kommunale fellesnemnda, sier hun.

Robert Iversen (t.v.) leder den kirkelige fellesnemnda, mens Svein-Rune Johannessen er kirkeverge og prosjektleder for det nye storfellesrådet. Foto: Marius Simensen