KrFs landsstyre samlet seg på Stortinget mandag klokken 12 for å gi sitt råd til stortingsgruppa om hvordan KrF skal stemme når forslaget om mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) behandles som første sak i Stortinget tirsdag. På vei inn til møtet var Hareide klar på at det er en situasjon ingen ønsket å komme i.

– Ingen ønsker å være der vi er i dag, sa Hareide.

Selv om flere KrF-ere på vei inn til møtet svarte «ja» på spørsmålet om de hadde et klart råd, sa Hareide at ingenting er bestemt.

– Konklusjonen er ikke gitt på dagens møte, sa KrF-lederen.

Hareide var også tydelig på at selv om det har vært krevende dager, er det Sylvi Listhaug og hennes familie som har hatt det tyngst de siste dagene.

– Jeg ser fram til å diskutere denne situasjonen, også fordi det kan være flere mulige utganger. Jeg har bedt om et råd fra partiets landsstyre, og jeg vil ikke konkludere på vei inn til dette møtet, sa Hareide.

Han vil ikke si at han føler seg i en skvis, men sier det helt klart har vært ulike dilemmaer for KrF i denne saken.

– Budskapet som har kommet fra Listhaug, har vært særdeles krevende.

Ap, Senterpartiet, SV og MDG vil stemme for mistillitsforslaget fra Rødt, som dermed bare trenger KrFs støtte for å få flertall.

Spørsmål om tillit

Hareide innledet landsstyremøtet i KrF med å skille mellom det å unnskylde Sylvi Listhaug for å ha postet det omdiskuterte innlegget på Facebook for ti dager siden, og det å fortsatt ha tillit til henne som justisminister.

– Er tilgivelse det samme som tillit? Jeg har tilgitt Listhaug. Spørsmålet er om KrF kan ha tillit til Listhaug som justisminister, sa Hareide.

Hareide refererte til at både statsminister Erna Solberg (H) og Jan Tore Sanner (H) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget etter at den betente situasjonen oppsto i kjølvannet av Listhaugs innlegg på internett. Han viste til at justisministeren selv først etter seks dager brukte fire forsøk i Stortinget på komme med sin unnskyldning.

– Dette vitner om at problemene med Listhaug som justisminister stikker dypere enn den konkrete enkeltsaken. Har vi tillit til at justisministeren mente det hun sa til slutt? spurte Hareide.

Han viste til at høyreekstremismen er økende i Norden, og at det nettopp er på sosiale medier at slike oppfatninger får næring. Det er justisministeren som er øverste ansvarlig for å bekjempe slike holdinger i samfunnet ved å være ansvarlig for beredskap og kriseledelse.

– Noen vil si at dette bare er en Facebook-post. Jeg vil ta avstand fra en sånn bagatellisering, sier Hareide.

Krevende for KrF

– Det er statsministeren som sitter med ansvaret. Men for KrF er det også krevende. Vi gikk til valg på å bytte ut Frp, og dermed Listhaug, men vi gikk også til valg på Erna Solberg som vår statsministerkandidat. Selv om hun etter valget i fjor høst nok en gang valgte samarbeid med Fremskrittspartiet framfor oss, ønsket vi likevel å gi henne muligheten til å fortsette som statsminister, sa Hareide i talen under åpningen av landsstyremøtet på Stortinget mandag.

– Vi følte oss forpliktet til det fordi vi gikk til valg nettopp med henne som vår statsministerkandidat, og da rett nok med et annet regjeringsalternativ, sa Hareide.

– Etter valget valgte vi å ikke fortsette med en samarbeidsavtale med den sittende regjeringen. Vi er et opposisjonsparti, men vi har et godt forhold til Erna Solberg og mange av hennes statsråder. Vi har fått på plass fem budsjettforlik sammen. Det er derfor ikke med lett hjerte vi går inn i dagens møte. Dette er en alvorlig sak som skal drøftes, og konklusjonen er ikke gitt, avsluttet Hareide.

Sunnmørsposten kommer med mer

Foto: GEIR STRAND