En ny rapport fra Riksrevisjonen fastslår at mangel på ledige tiltak hos Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) gjør at barn i noen tilfeller ikke får tiltak som er tilpasset dem.

– Å måtte flytte langt hjemmefra er sjelden i samsvar med barnets behov, understreker Foss i en pressemelding.

Riksrevisjonen fastslår at Bufetats akutt-tilbud ikke alltid er i stand til å kunne gi barn et tilbud som samsvarer med barnevernets vurdering av behovet.

Konsekvensene av for lite kapasitet er at noen barn plasseres i akuttinstitusjoner selv om det er vurdert at de har behov for beredskapshjem, og noen barn plasseres i beredskapshjem langt borte fra hjemstedet.

Ikke til barnets beste

– Dette bryter med det overordnede prinsippet i barnevernloven om at det skal legges avgjørende vekt på hva som er barnets beste, sier Foss.

Barnevernstjenesten i kommunen skal ha det avgjørende ordet i valg av tiltak for barn som må akuttplasseres. Få ledige tiltak gjør at barnevernstjenesten, i mangel av alternativer, godkjenner tiltak de selv mener ikke samsvarer med barnets behov.

– Det er alvorlig at barnevernstjenesten havner i en situasjon der de, i mangel av alternativer, aksepterer tiltak som de mener ikke er i tråd med barnets behov, sier Foss.

Dårligst i Midt-Norge

Riksrevisjonen peker på at det er stor variasjon mellom Bufetats regioner når det gjelder kapasitet for akutt-tiltak. Det er også forskjeller i hvordan regelverket praktiseres og i bruk av private fosterhjem.

Midt-Norge som dekker Trøndelag og Møre og Romsdal, har for eksempel langt færre beredskapshjem enn andre regioner.

Dette fører blant annet til at ungdom som barnevernstjenesten der vurderer har behov for å bo i et beredskapshjem, oftere tilbys plass på institusjon enn ungdom i andre regioner.

I Region øst tilbyr Bufetat private tiltak i langt større grad enn i de andre regionene.

– Det er alvorlig at regionale forskjeller påvirker hvilket tilbud sårbare barn får. Barne- og likestillingsdepartementet må sørge for at barn får et likeverdig akutt-tilbud uavhengig av bosted, sier riksrevisor Foss.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)