Fredag 23. mars hadde Sunnmørsposten en større reportasje om en hendelse i Ålesund under 2. verdenskrig. «Skuddene ved Hellebroa» het saka, og handla om noe som skjedde om kvelden lørdag 27. november 1943:

I Rasmus Rønnebergs gate, like ved Hellebroa i Ålesund, åpna tyske soldater ild mot en taxi som kom kjørende. Trolig fordi de ved en feil mistolka et smell enten fra taxien eller en annen bil, til at det hadde blitt løsna skudd mot dem.

LES HELE REPORTASJEN HER:

Skutt i nakken – og i lommeboka

Mens det at taxisjåføren blei drept har vært omskrevet før, har vi ikke funnet noen skriftlig gjengivelse av historia om hvordan en av passasjerene – skipsmegler Olaf Holand, på mirakuløst vis overlevde.

Dette selv om historia har blitt gjenfortalt muntlig til flere.

Ifølge sønnen Dag Holand blei faren truffet både i nakken og i brystet, men mens kula i nakken hårfint unngikk en nerve, stoppa kula som traff Holand i brystet utrolig nok i lommeboka han hadde i innerlomma på frakken sin.

– Omtalt mange ganger hjemme

– Om de var tre eller fire i tillegg til sjåføren vet jeg ikke. Men det jeg vet, er at en tidligere og nå avdød svoger av meg – Olav Skavø fra Ålesund, også var i den taxien.

Det sier Bård Bigset på Hareid, etter å ha lest reportasjen i Sunnmørsposten.

– Olav var gift med den eldste søstera mi – Ragnhild. Selv var jeg 11 år da skytinga ved Hellebroa skjedde, og jeg husker episoden omtalt mange ganger hjemme, inklusive det at Olav var passasjer. Jeg mener også å ha hørt at han blei truffet i skuldra under skytinga – og videre at taxien var på veg fra et selskap og at de bare skulle hente noe og tilbake igjen, men dette er jeg ikke heilt sikker på, sier han.

Var vognmann

– Hvem var Olav, sånn av yrke, undrer vi.

– Han var vognmann i Ålesund og dreiv hestetransport både før, under og etter krigen. Etter dette jobba han på gassverket i Ålesund, før han flytta til Oslo, sier Bigset. Han har selv vært vognmann – om enn i form av lastebilsjåfør og – eier, i ei årrekke. B. Bigset Transport AS lever fortsatt i beste velgående, selv om Bård for lengst har blitt pensjonist. Firmaet drives i dag av den eldste sønnen hans.

– Ragnhild og Olav blei etter hvert skilt, og Ragnhild dreiv i mange år hybelkjeller samt utestedet Stjernesalen i Keiser Wilhelmsgate, sammen med Johanne Hurlen, sier Bård.

– Både Olav og Ragnhild er døde, det samme er barna deres, legger han til.

Bård Bigset, tidligere svoger av Olav Skavø. Foto: Privat