Onsdag fikk en delegasjon på 10-11 personer fra Fiskeri- og næringsdepartementet orientering om planene i rotunden hos ÅKP.

Vil bygge fabrikk i Ørsta

Produktet som begynte som kosttilskudd fra silderogn tas nå videre og skal i første omgang bli et legemiddel for psoriasispasienter. Målet er at det skal tilfredsstille WHO's krav om at det er billig, trygt og effektivt.

Komponenter fra silderogn ser ut til å ha svært gunstig effekt på psoriasispasienter.

Ny daglig leder

Selskapet har ansatt Ole Arne Eiksund som ny daglig leder etter Hallaråker. Eiksund har erfaring fra bransjen lokalt, men også fra farmasibransjen.

Hallaråker blir den som tar farmasibabyen videre. Ambisjonene er at selskapet skal vokse og få en verdi til flere milliarder kroner.

– Målet er å bli et legemiddelfirma og til slutt bygge en fabrikk i Hovdebygda som til å begynne med vil kunne sysselsette 10-20 personer, sier Hallaråker til Sunnmørsposten

Men først er det en del ting som må på plass.

Klinisk studie pågår

Departementsfolka fikk en orientering om effekten av både kosttilskuddet og det som skal bli et legemiddel.

Akkurat nå foregår det en klinisk studie på 60 pasienter ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus i samarbeid med universitetet i Bergen. Dette er en studie der halvparten får psoriasismedisinen fra Arctic Nutrition mens andre halvdel får placebo. Hallaråker er overbevist om at resultatet blir positivt.

– Resultatet av studien blir klar i sommer, så må rådata analyseres og resultatene blir klar tidlig på høsten, sier han.

Testes på 60 pasienter

Markedsapparat

–  Da er målsettinga å gå sammen med en større aktør som har markedsapparatet.

– Blir det en norsk aktør?

– Nei, det er en veldig stor internasjonal aktør, eller flere store.

– Så dere er sikret økonomisk gjennom et stort utenlandsk firma?

– I den grad dataene er positive, ja.

– Kommer de inn på eiersiden?

– Enten blir det lisensmodeller, som er vanlig, eller oppkjøp. Det er klart det er vanskelig å spå om slike ting, men for vår del ønsker vi å bygge selskapet videre og lisensiere ut rettene til å bruke vårt produkt.

Markedsføringstillatelse i 2021

– Etter den kliniske utprøvingen på Haukeland, blir neste fase å kjøre en studie i Europa, med mellom 300 og 600 pasienter. – Dette blir en multisenterstudie der vi må ha grupperinger i flere forskjellige land for å få en markedsføringstillatelse i hele EU.  Vårt mål er å ha en markedsføringstillatelse i 2021 gjennom FDA og EMA. Vi satser i første omgang på USA og Europa. Selve studien tar ett år og søknadsskriving og behandling tar ca. vel ett år.

– Når blir det produksjon og fabrikk i Hovdebygda?

– Når vi får det nødvendige datamaterialet til å satse. Det er basert på at råstoffet ligger her, den initielle kompetansen ligger her og vi har et brennende ønske om å bygge en legemiddelfabrikk på Sunnmøre, sier Hallaråker som er medgründer bak Arctic Nutrition sammen med Harald Nordal og Jan Remmereit.

Flere investorer

– Må dere ha nye  investorer for å bygge fabrikk?

– Vi har investorer nå og vi vil få flere når dataene viser det vi vet de vil vise. Løpet ligger klart, og vi har også en pipeline; vi vet at silderognekstrakt fungerer ekstremt godt på diabetes 2. Vi vet også andre ting, sier Hallaråker.

Foreløpig går det veldig godt med kosttilskuddet. Omsetningen økte i fjor med 50 prosent til 20 millioner kroner i selskapet som teller 11 ansatte totalt.

– Kosttilskuddet er med på å formidle vår legemiddelsatsing, sier Hogne Hallaråker.

Ole Arne Eiksund er tilsatt som ny daglig leder i Arctic Nutrition. Han har erfaring fra bransjen lokalt og fra farmasien. Foto: Marius Simensen