Den skotske professoren leder det treårige Circular Ocean prosjektet som avsluttes i september.

– Det er en lang veg å gå, men jeg tror vi har lagt grunnlaget for vegen videre, sier James til Sunnmørsposten.

– Det er vanskelig for små land eller individer å skape stor profitt ut av dette. Problemet er at ny plast er så billig. For å resirkulere plast, spesielt garn og tau, og å sortere dette, kreves det mye manuelt og hardt arbeid. Så økonomisk er det ganske vanskelig.

Større ansvar på produsenter

En del av problemet er at når vi lager produkter tenker vi ikke på hva som skjer med dem til slutt. Spørsmålet er om produsentene her skal pålegges et større ansvar.

– Jeg har ikke svaret på det, men kanskje plastprodusentene burde håndtere dette enten ved at produktene blir gjenvunnet, eller så er det en mulighet å skattlegge forbrukerne – det er aldri populært, sier James.

Millionstøtte fra EU

Foruten Skottland deltar Grønland, Danmark, Norge, Irland England i Circular Ocean, og har assosierte partnere på Island, Nord-Irland, Skottland og Irland.

Circular Ocean er støttet av EU med 1,5 millioner euro.

Viserektor ved NTNU, Annik Magerholm Fet, leder prosjektet i Norge.

– Gjennom Circular Ocean har vi oppnådd å få kontakt med folk og bedrifter og tilbyr direkte støtte til økoinnovasjon. Vi hjelper folk til å komme med ideer om hvordan de kan gjenbruke plastsøppel og komme med nye ideer.

Ledet av NTNU

Den andre delen som har vært ledet av NTNU her i Norge er å få vite hvor mye materiale det er der ute. En må vite hvor mye det er der dersom en skal gjenvinne det, hvor det er og å analysere det så det kan bli gjenvunnet.

Andre igjen jobber med påvirkningen plast har på sjøfugl. Det jobbes med ulike case.

Når det gjelder den globale og regionale utviklingen begynner vi å få en grunnleggende forståelse for hva prosessen er, sier Neil James.