En av dem som tar steget videre er åndalsnesbedrifta Plasto AS. Til høsten leverer de en gangbane til merd i resirkulert plast til en kunde, forteller prosjektleder Runar Stenerud til Sunnmørsposten. Han ser for seg at inntil 30 prosent av materialforbruket kan bli resirkulert plast.

Stort potensial

– Alt er i termoplast. Største markedet vårt er fiskeoppdrett. I mye av plasten i de store ringene i merdene er det vi som leverer, sier han.

Plasto har i dag 30 ansatte og hadde i fjor en omsetning på ca. 70 millioner kroner.

90 prosent av materialforbruket går til fiskeoppdrett. Det er et stort potensial for å redusere bruken av nytt materiale, sier Stenerud. Altså gjenvinne.

Har jobbet mye med forskning

De har jobba mye med forskningsprosjekt med en kunde og en annen stor leverandør.

– Vi har holdt på med dette siden 2014 der vi samarbeider med NTNU og Sisvi som er et bærekraftprosjekt driftet av NTNU. Her har vi fått mye hjelp også når det gjelder å finne riktige partnere og eksempel på forretningsmodeller.

Vi kommer sannsynligvis til å kunne bruke plasten seks-sju ganger før den blir vesentlig svekket i sine egenskaper, forteller Stenerud.

– Til å begynne med kan plasten brukes der det kreves høy ytelse, i siste runde holder det med lav ytelse: for eksempel til emballasje.

– Kan du være litt mer konkret?

– Høy ytelse i materialet er eksempelvis nødvendig i klemmene som holder de to merd-ringene i posisjon. Her er store krefter i havet i sving. Derfor er det viktig at plastmaterialet i disse bærende strukturene har plastmateriale som holder. Her kan plasten kanskje gjenvinnes et par ganger. En gangbane derimot, trenger ikke så høy ytelse. Her kan plasten være gjenbrukt fire-fem ganger. Mens den i siste gjenbruksrunder kan ende som palle.

– Har dere regnet på økonomien i dette?

– Ja, hvis vi bytter nytt materiale med resirkulert kan vi kanskje spare 30 prosent.

– Vi ønsker å ta en større del av materialleveransen. I stedet for å kjøpe inn ser vi mulighet til innen oppdrett å ta det inn sjøl og bearbeidet det. Det er penger å tjene. Samtidig ønsker vi å være i forkant av myndighetene når det gjelder krav som kommer, sier Stenerud.

Litt motstand

Han viser til det som har skjedd innen metallbransjen der ikke et gram går til spille.

– Det har vært litt motstand mot å tenke resirkulering fordi folk tror materialet blir dårligere. Etter hvert som det er blitt testet har det vist seg at kvaliteten er konsistent. Når vi fra høsten leverer resirkulert gangveg, så er dette første steg på vegen, sier Runar Stenerud.

Fra Storbritannia snakket direktør for Claire Potter Design, om sirkulær design. Claire Potter viste et par sko som blant annet var laget av resirkulert plast. – Men de kan ikke gjenvinnes på nytt. Hvis det ikke går noen steder videre, er det ikke sirkulær design.

Når vi tenker på sirkulær økonomi tenker vi på loops og økonomi, understreket Potter og viste en illustrasjon der alt gikk i sirkel.

Potter plusset på med et lånt sitat: «It’s only waste if you waste it».