– Jeg er en ta vare på-mann, og tenker ikke først og fremst rivning når jeg har med et gammelt hus å gjøre, selv om dette aktuelle huset ikke er regnet som verneverdig av verken kommunen eller Sunnmøre museum. Skuffende nok, sier Rune Os, daglig leder i Aktiv Bolia AS som i juni i fjor kjøpte Borgundvegen 217.

– Men huset må bort. Tomta er altfor verdifull til ikke å bli benyttet til boliger. Nå undersøker vi om det er mulig å flytte hele huset til en eiendom i Skodje. Alternativet er dessverre rivning, sier han.

Fersk boligannonse

Deler av tomta er allerede lagt ut for salg i form av en planlagt tomannsbolig i forkant av det røde huset. I boligprospektet med navn «Nørvehagen» er det røde huset nevnt:

«Denne eneboligen skal rives og det vil da oppføres en ny eiendom. Tomannsboligen skal oppføres foran denne.»

En forhåndskonferanse med Ålesund kommune om skjebnen til det røde huset er meldt inn. Verken Ålesund kommune eller fylkeskommunen har i tidligere runder om eiendommen motsatt seg rivning av huset. Det ble avklart før Aktiv Bolia kjøpte eiendommen.

Ikke unikt

I forbindelse med at tidligere eiere av Borgundvegen 217 søkte om rivingstillatelse av huset i 2016, kom kulturavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommunen på banen, og rådgiver Helge Aarset dro på befaring.

Etterpå konkluderte han med at fylkeskommunen ikke ville gå mot rivning, men at det var behov for at den eldste delen av huset dokumenteres godt først. Det innebærer at kledningen må vekk for at laftekonstruksjonen kan vurderes. Videre ønsker kulturavdelinga foto av laftekassa, veggene og detaljer av sammenføyningene, og oppmåling av 1. etasje.

– Slik vil i hvert fall kunnskapen om huset bli bevart, sier Aarset til Sunnmørsposten.

– Har huset som hus ingen verdi? Det er vel det siste som står igjen etter Nørve gård?

– Det er det opp til Ålesund kommune og lokalmiljøet å avgjøre. Huset har vært påbygd og endret underveis, og er vel av den grunn ikke så interessant for Sunnmøre museum, sier Aarset.

De nye eierne av tomta var tidlig i kontakt med museet for å høre om de ville overta huset, men svaret var nei.

– Vi ble litt skuffa da verken fylket eller Sunnmøre museum så noen verdi i huset. Vi så først for oss at huset kunne restaureres og brukes til noe på tomta, hvis det hadde vært verneverdig. Nå undersøker vi muligheten for flytting av hele huset til en eiendom i Skodje i stedet, og håper å få det avklart i løpet av få uker. Det er en krevende operasjon, men vi river ikke huset før vi må, sier Os.

Gjengrodd: Huset ble flytta hit i 1864, og det bor naboer i gata som kan huske å ha vært på kaffebesøk i det røde huset på 40-tallet. Nå har det vært ubebodd i flere år. Foto: Nils-Harald Ånstad
Første byggetrinn: Utbyggers illustrasjon av den nye tomannsboligen i Borgundvegen 217. I prospektet står det at det røde huset skal erstattes med en ny enebolig. Foto: Illustrasjon: Aktiv Bolia AS