Sammen med blant andre ordfører Eva Vinje aurdal fikk statsminister Erna Solberg se med egne øyne hva ålesunderne har kastet i sjøen ved Brosundet i løpet av de siste årene.

Her lå handlevogner, stoler, sykler, rullebrett, sko, plast, mobiltelefon - og en haug med flasker.

- Det første som slår meg er at jeg hadde ikke trodd at dere sunnmøringer kastet så mye pant. Her ligger det store verdier, sier Erna Solberg med et smil.

Men hun understreker raskt alvoret i saken.

Gir penger

Regjeringen gir støtte til lag og organisasjoner som arrangerer ryddeaksjoner, forteller hun. I tillegg er det opprettet mottaksplasser langs kysten for havflåten som samler søppel.

- Norge er spesielt utsatt for internasjonal forsøpling på grunn av havstrømmene som treffer norskekysten. Vi har en jobb å gjøre internasjonalt der, men vi har også et ansvar for søppel vi selv kaster i nærområdet. For eksempel kan vi ikke skylde på andre for funnene i Oslofjorden og indre skjærgård. Derfor er FNs bærekraftsmål nummer 14, "Livet under vann" spesielt viktig for oss som lever av havet, sier statsministeren.

Dette er ordfører Eva Vinje Aurdal helt enig i.

- Det er flaut at man finner så mye søppel i havet midt i Ålesund. Vi er en kystby som er blitt til på grunn av livet i havet. Samtidig er jeg stolt av at vi nå har tatt tak i problemet, sier Eva Vinje Aurdal.

Nullvisjon

Hun viser til nye Ålesund kommune sin nullvisjon for utslipp av plast i havet og forpliktelse til FNs bærekraftsmål 14.

- Samtidig ser vi at næringslivet og akademia spiller på lag med myndightene om løsninger for framtida. Ja, dette er det til og med tverrpolitisk enighet om, smiler hun før hun skal ta turen til Fjellstua.