Innovasjonshuset skal ta Idungården og regionen til nye høyder. Det som var Ålesunds første kjøpesenter på 60-tallet skal pusses opp for 80-100 millioner kroner og bli en møteplass der business og det uformelle smeltes sammen.

Møteplass med sjel

Jubelen stod i taket da hun presenterte planene på en pressekonferanse i morges. Ikke minst fra henne sjøl og de som står bak prosjektet: Kaj B. Westre, i Westregruppen, Ante Giskeødegård og Lars Giskeødegård i Momentium over endelig å kunne slippe nyheten.

– Jeg har gått med tanken i flere år om å være med og gjøre Ålesund til en levende by. Pir skal bli noe helt annet, det skal bli en møteplass der mangfold og toleranse blir viktig, sier Solevågseide.

– Bygget er ikke tilfeldig valgt. Det skal være supert, åpent, inkluderende, noe for alle. Det skal ha en kjempesjel. Mangfold er på mange måter det som skaper sjel. Det blir viktig for oss på Pir.

Når vi jobber sammen blir det enklere, og mye mer gøy å være gründer, frilanser, fjernansatt et annet sted i Norge, som ønsker å være her i Ålesund, eller corporate startups som kjører små eller store innovasjonsprosjekt. Vi tror også at når du samler ideer under samme tak så blir vegen og tilgang til kapital kortere.

Pir blir både en arbeidsplass og et utvida nettverk av skapende folk som utvikler ideene sine og bedriftene sine, sier Solevågseide.

Ordføreren jublet

Jubelen var ikke mindre hos ordfører Eva Vinje Aurdal.

– Dette er fantastisk, jeg elsker navnet og ideen. Jeg må bare referere til The North West: disse «uvanlige» møtene, de gir energi. Jeg tror på det å sette seg hårete mål. Dette kan være rugekassa som tar næringslivet på Sunnmøre videre. De tre regnbuene som jeg så i morges stopper her, smilte Aurdal.

– Kjempespennende, her er rom for mye på de 4000 kvadratmeterne, sier Monica Molvær i Sentrumsforeninga som i likhet med ordføreren er utrolig glad for at dette skjer i bysentrum. Molvær nevner elever i videregående, studenter, folk med kreative yrker som har behov for å jobbe ulike tider på døgnet.

Morgendagens arbeidstakere

– Jeg har vært med og drevet NextDigital. Vi må ta realitetene inn over oss om at samfunnet er i endring. Morgendagens arbeidstakere er ikke som jeg, som ikke er fylt 40 ennå.  For eksempel med tanke på arbeidstid, når de er hjemme og når de er på jobb. Her blir det åpent 24/7. Vi er nødt til å få til en daglig tverrfaglig interaksjon. 60 prosent av framtidas jobber vet vi ikke hva er.

Vi er dritgode her på Sunnmøre til å lage ting, til å bygge ting. Vi designer ting som faktisk blir bygd, som det blir noe av. Hvis vi bare får folk hit så skjer det ting, sier Solevågseide.

– Når vi setter oss ned og prater uformelt så koker det over av ting. Det er det vi ønsker at andre skal få være med på, innskyter investor Kaj B. Westre som i dag står som eier av Idungården gjennom selskapet Keiser Wilhelmsgate 22 AS.

Ferdig i 2019

– Det er klart dette vil ta litt tid, men vi håper at første del av bygget skal vi ta i bruk allerede i år, til høsten. Totalrehabilitert snakker vi ut i 2019. Noen av de som skal være med på dette skal få være med å påvirke hvordan dette skal bli, sier han.

– Her er noen leietakere i bygget per i dag. De må vi selvfølgelig ha full respekt for og vente til de kan finne seg noe nytt. Her er også en leiekontrakt som går ut til nyttår, tilføyer Solevågseide.

– En del av bygget er tømt allerede i forbindelse med tannhelseklinikken som vi ikke fikk. Vi begynner nok med største rehabiliteringa i andre etasjen. Der er lettest å starte kjappest. Så har vi mulighet til å ta imot noen med en gang, men de må være forberedt på at det skjer ting rundt dem, sier Westre.

Skikkelig ansiktsløft

– Det blir et kjempeprosjekt. Nå går startskuddet for en skikkelig ansiktsløft for bygården. De nesten 4000 kvadratmeterne skal rehabiliteres både utvendig og ikke minst innvendig for å legge til rette for disse gode sonene.

Blant annet i første etasje skal du kunne komme inn i bygget  selv om du ikke skal noe her. Du kan komme inn nederst og ta deg en matbit, slenge deg ned og snakke med noen.

Å jobbe på Pir skal være en livsstil. Coworking er et begrep er blitt stort i mange storbyer og er på full fart fram. Det er mer et slags arbeidskollektiv. I tillegg til at du blir medlem der og får en fysisk plass er det tilrettelagt slik at du får det du trenger. Her finner du også kolleger kanskje også på tvers av bransjer.

På Pir skal folk få ulke valg. På laveste nivå i forretningsdelen av Pir kan du tegne laveste medlemsskapet der du flytter deg rundt på pulter i området. Så kan du flytte et trinn opp der du kan få din egen pult i et åpent landskap, eller du er blitt et team på to eller tre, trenger du kanskje et lite kontor. Er du blitt enda større, trenger du kanskje enda mer plass. Her kan du vokse deg inn i huset og du kan vokse deg ut av huset.

Momentium med

Event og arrangement blir kjempesentralt. Der er det eventyrlig at vi har fått med oss Momentium, fortsetter Solevågseide.

– Dette er det største prosjektet vi har vært med på, sier Ante Giskeødegård.

– Vi har ønska å utvikle Ålesund og bysentrum ved å lage møteplasser og har jobba med dette i kanskje et par år. Så møtte vi på Anja Solevågseide som hadde de samme tankene. Vi håper mange vil ha arbeidsplassene sine i tilknytning til bygget her og at det vil skape en pulserende hub midt i sentrum. Vi ønsker å bidra med det som har med event og arrangement oppe i det hele, sier Giskeødegård.

– Vi er liksom i episenteret for mange industrier, å prøve å få samle dem på tvers av bransjer vil kunne gi noe helt nytt, tilføyer Lars Berg Giskeødegård.

Bedrifter som vil satse

Torger Reve spurte på The North West om hva som skjer med den sunnmørsle gründerånda som går tilbake. Her er masse kapital men hvor blir den av. Ifølge Reve må vi få den bort fra tradisjonelle eiendomsinvesteringer og inn i nye, friske bedrifter og folk som ønsker å satse, –  og det skal vi! sier Solevgåseide.

– Vi har fått med oss  en gjeng med fantastiske sunnmørsgründere. Her er det bedrifter som ønsker å være med å satse. Bedrifter som ønsker å betale tilbake til regionen.

De blir sentrale i miljøet her både i formelle og uformelle nettverk.