Den mest brukte av alle plasttyper er PE-plast, eller polyetylenplast. Nyere forskning viser at voksmøll-larver spiser slik plast, og at larven har bakterier i tarmen som bryter ned plasten.

– Restråstoffet er en kombinasjon av hydrokarbon og alkohol. Bruksområdene er ganske omfattende. Dette kan blant annet brukes til biodrivstoff, sier daglig leder Margrethe Lundevold Norland.

Det trengs imidlertid store mengder larver. 1.500 voksmøll-larver bruker visst et helt år på å spise og fordøye en kilo plast.

– Vi har begynt å snakke om produksjon og å snakke med potensielle kunder. Vi ønsker også å bruke larven som proteinkilde etterpå. Da må vi være sikre på at dette er trygt å spise, sier Lundevold Norland.

Hvordan bruke krabbeskall?

Også sju andre studentbedrifter er nominert. Studentbedriften Biorest vil bruke krabbeskall i hundemat og kattemat.

Solkremmaskin – og sunn mat

Sunshower SB vil lage en solkremspray-maskin. Man kan gå inn i maskinen, og ved hjelp av damp blir et lag av solkrem lagt på kroppen, slik at folk slipper å smøre seg, for eksempel på stranda, forteller de.

– Vi skal presentere en prototyp på fylkesmessa, sier daglig leder Solveig Sydsæther.

Barnemat

Studentbedriften Strøy vil gi barnefamilier hjelp til å et sunt kosthold for barn fra fire års alder. Løsninga deres er næringsrik mat på tube.

– Vi har utvikla fire tuber med pålegg. Alle har ei blanding av fisk og grønnsaker, forteller daglig leder Marie Strande Nilsen.

Maten i de fire tubene har litt ulike egenskaper. Én inneholder næringsstoffer som skal være viktig for synet. En annen skal gi mer energi, og en skal øke hjernekapasiteten, ifølge Strande Nilsen.

Nettavis, konsulent og kundebehandling

Nyheit & Kryheit SB vil lage ei nettavis for bygdene.

– Ulike samfunn og næringsliv i samme geografiske område skal få et tettere samarbeid og fellesfølelse. Plattforma tilbyr kulturkalender, lokale nyheter, debatter, gjesteblogg med mer, går det fram av presentasjonen.

Quarter Consult SB ønsker å etablere et konsulentfirma som skal tilby sin tjeneste til dagligvarehandelen. Forretnings- ideen er å skape vekst gjennom strategisk, nytenkende planlegging og utvikling av innovative løsninger for dagligvarehandelen

Evikio SB utvikler en tjeneste som skal gjøre det enklere og sikrere for partene i et leie- forhold. Tjenesten skal sørge for annonsering, betaling, kommunikasjon og markedsføring av leiligheter eller relaterte tjenester.

Switchboard SB utvikler en plattform for å ta imot kundebestillinger for felt med høy grad av standardisering.